Pasaulē
2023. gada 27. decembris, 20:26

Mičiganas tiesa neliek sprunguļus Trampa kandidēšanai ASV prezidenta amatam

Jauns.lv/LETA

ASV Mičiganas štata Augstākā tiesa trešdien noraidīja centienus liegt bijušajam Savienoto Valstu prezidentam Donaldam Trampam nākamgad kandidēt pavalsts priekšvēlēšanās, kā to, ņemot vērā Trampa saistību ar 2021.gada Kapitolija nekārtībām, prasīja eksprezidenta oponenti.

Trampa oponenti vēlējās, lai tiesneši liek vēlēšanu amatpersonām noteikt, vai Tramps, ņemot vērā viņa centienus atcelt sakāvi 2020.gada prezidenta vēlēšanās un nekārtības Vašingtonā, nekvalificējas tam, lai uz augsto amatu kandidētu atkal.

Taču tiesa īsajā spriedumā norādīja - tā "nav guvusi pārliecību, ka šai tiesai būtu jāizvērtē iesniegtie jautājumi".

Vairākos štatos tiek īstenoti centieni nepieļaut Trampa iekļaušanu priekšvēlēšanu kandidātu sarakstā, balstoties uz ASV konstitūcijas 14.labojumu, kas liedz nākotnē ieņemt amatu "dumpī iesaistītajām" amatpersonām, kas devušas zvērestu atbalstīt ASV konstitūciju.

Kolorādo štata Augstākā tiesa 19.decembrī nolēma, ka Tramps nevar balotēties prezidenta vēlēšanu priekšvēlēšanās šajā štatā, jo ir iesaistīts savu piekritēju uzbrukumā ASV Kapitolijam 2021.gada 6.janvārī.

Mičiganā prasību septembrī iesniedza organizācija "Free Speech For People", kas prasību pret Trampu, balstoties 14.labojumā, bija iesniegusi arī Minesotā. Šis mēģinājums cieta neveiksmi.

Organizācija iesniegusi prasību arī Oregonas tiesā.

Pašlaik Tramps ar milzīgu atrāvienu ir galvenais republikāņu kandidāts 2024.gada vēlēšanās un aptaujās apsteidz arī pašreizējo prezidentu un demokrātu kandidātu Džo Baidenu. Līdz šim tikai Groveram Klīvlendam ir izdevies atgriezties Baltajā namā pēc četru gadu pārtraukuma. Viņš 1885. gadā tika ievēlēts kā 22. prezidents, bet 1893. gadā nomainīja Bendžaminu Harisonu kā 24. prezidents.