No pašpazemošanās ik pēc 15 minūtēm līdz sniega tīrīšanai: Krievijas deputāti sacenšas fantāzijās, ko iesākt ar "ārzemju aģentiem"
Jevgēņijs Fjodorovs (ekrānuzņēmums no "X")
Pasaulē
2023. gada 21. decembris, 04:40

No pašpazemošanās ik pēc 15 minūtēm līdz sniega tīrīšanai: Krievijas deputāti sacenšas fantāzijās, ko iesākt ar "ārzemju aģentiem"

Jauns.lv

Krievijā turpinoties cīņai pret jebkādu reālu vai izdomātu brīvdomību, vairs nepietiek vienkārši demonstrēt savu centību režīma pretinieku apkarošanā, vajag arī izcelties ar aizvien oriģinālākām idejām, kā viņus pazemot.

Piemēram, odiozais Valsts domes deputāts Jevgēņijs Fjodorovs, kurš pastāvīgi izceļas ar sazvērestības teorijām par ļauno Ameriku, kā arī iesniedzis likumprojektu par PSRS atjaunošanu un "nelikumīgo pēcpadomju valstu" likvidēšanu, uzskata par nepieciešamu ar likumu noteikt, ka “ārzemju aģentiem” savdabīgais marķējums savos audio un video materiālos ir jāatkārto ik pēc 15 minūtēm.

Saskaņā ar represīvā likuma prasībām frāze “Šo materiālu (informāciju) ir izveidojis, izplata un (vai) vērš ārzemju aģents (nosaukums, vārds, uzvārds, tēva vārds (ja ir), kas iekļauts ārzemju aģentu reģistrā) vai tas attiecas uz ārzemju aģenta (nosaukums, vārds, uzvārds, tēva vārds (ja ir), kas iekļauts ārzemju aģentu reģistrā) darbību.” ir jātranslē vienu reizi materiāla sākumā.

Fjodorovs uzskata, ka ar to nepietiek. Viņaprāt, skatītāji vai klausītāji, kuri materiālu neskatās vai neklausās no paša sākuma, var palaist garām svarīgo informāciju, ka viņus uzrunā faktiski “tautas ienaidnieks”, tādēļ šāds paziņojums jārāda vai jāatskaņo ne vien raidījuma sākumā, bet ik pēc 15 minūtēm un pašās beigās.

Šomēnes jau izstrādāts federālā likuma projekts, kas “ārzemju aģentus” aizliedz ievēlēt Krievijas jebkāda līmeņa subjektu likumdevēju deputātu amatos.

Sliktajiem “ārzemju aģentiem” ir jāliedz iespēja arī pelnīt ar reklāmu. Valsts domes ekonomiskās politikas komitejas priekšsēdētāja vietnieks Artjoms Kirjanovs ir pārliecināts, ka Krievijas reklāmdevēji nedrīkst dot naudu šādām personām. “Kādēļ pie mums ārzemju aģentiem ir jāsaņem Krievijas reklāmdevēja nauda? Vajag izlemt — vai viņi ir te vai tur. Pie mums ārzemju aģenta statuss ir jāatbalsta ar finansiāliem lēmumiem.” Viņš arī ierosināja aizliegt blogeriem publicēt reklāmu aizliegtajos sociālajos tīklos. Viņam piebalsoja arī Valsts domes priekšsēdētājs Vjačeslavs Volodins — tas viss izskatās pēc “to, kuri finansē pret Krieviju vērstas darbības” finansēšanas”.

Savukārt partija “Krievijas komunisti” ierosinājusi likt “ārzemju aģentiem” konvoja apsardzībā tīrīt sniegu lielpilsētās, “kā to 20. gados darīja boļševiki ar bijušo aristokrātiju”. Partijas vadītājs Sergejs Maļinkovičs paziņoja, ka partija šādu ierosinājumu iesniegusi Valsts domē. “Citādi šie ārzemju aģenti ir labi iekārtojušies, dzīvo cepuri kuldami ar savu statusu, it kā viņi nebūtu atmaskoti necienīgā rīcībā,” viņš sacīja “RIA Novosti”.

Tiesa, viens no ārzemju aģentu likuma autoriem, Valsts domes deputāts Andrejs Aļševskis vēl neuzskata, ka tā būtu jādara, acīmredzot, nav saņēmis attiecīgus norādījumus “no augšas” vēl stingrāk pievilkt skrūves. “Ārzemju aģents — tas nav sods, tas ir statuss, kuru šodien cilvēkam iedeva, bet rīt viņam šo statusu var atcelt,” viņš paziņoja. “Piespiest, nosūtīt uz kaut kādiem darbiem tikai par to, ka cilvēks saņēmis ārzemju aģenta statusu, nav iespējams. Mūsu likumdošanā tas nav paredzēts. Mums ārzemju aģentiem ir paredzēta kā administratīvā, tā arī kriminālatbildība.”

Vēl vairāk — viņš vēl neuzskata, ka statusu “ārzemju aģents” var piešķirt pēc nāves. “Ja pilsonis nokļūst reģistrā kā ārzemju aģents, tas nav kaut kāds zīmogs uz visu mūžu vai pat pēc tā. Mums šī procedūra ir reglamentēta. Ja ir novērsti pamatojumi, kādēļ viņu iekļāva reģistrā, viņu no šī reģistra izslēdz. Tādēļ neapspriedām un neredzu jēgu apspriest, lai pilsonis pēc nāves paliktu ārzemju aģenta statusā. Tas ir tīri mans personisks viedoklis,” viņš paziņoja izdevumam “Gazeta.ru”.

Pilnīgi iespējams, ka viss vēl priekšā.

Kas ir “ārzemju aģents” Krievijā?

Par “ārzemju aģentu” Krievijā atzīst personas, kuras varas iestādes uzskata, ka tās saņem ārzemju atbalstu vai atrodas “ārzemju ietekmē”. Būtībā tas nozīmē, ka par šādu personu var atzīt burtiski jebkuru režīma pretinieku vai nepietiekami uzticamu cilvēku, bet par “ārzemju atbalstu” uzskata pat sīknaudas saņemšanu no ārzemēm. Krievijas prezidents Vladimirs Putins pastāvīgi apgalvo, ka šis statuss ir tikai analogs ASV 1938. gada likumam, kurš turklāt esot vēl bargāks, taču šādi apgalvojumi medijos daudzreiz ir atspēkoti kā kārtējās Putina pasaciņas.

Pirmo reizi šis statuss tika noteikts 2012. gadā pieņemtajos grozījumos likumā “Par nekomerciālajām organizācijām”. Atbildot uz ASV Tieslietu ministrijas prasību reģistrēties šādā statusā Krievijas propagandas kanāliem “Russia Today” un “Sputnik”, Krievijā no 2017. gada par “ārzemju aģentiem” atzīst arī pašmāju opozīcijas plašsaziņas līdzekļus. Kopš 2019. gada par “ārzemju aģentiem” Krievijā pasludina arī fiziskas personas, kas kaut kādā veidā izpelnījušās Kremļa dusmas, sevišķi sakarā ar “speciālo militāro operāciju”.

Šo personu skaitā, neskaitot opozicionārus, cilvēktiesību aizstāvjus un mediju personības, piemēram, ir populārā intelektuālā raidījuma “Kas? Kur? Kad?” kādreizējie dalībnieki Iļja Novikovs un Rovšans Askerovs — Novikovs Krievijā darbojās kā advokāts, bet pēdējos gadus dzīvo Kijivā un aktīvi palīdz cīnīties pret krievu okupantiem, bet Askerovs vienkārši nosodīja iebrukumu Ukrainā un atgriezās dzimtajā Azerbaidžānā, bijušais pasaules čempions šahā Garijs Kasparovs, bijušais ārlietu ministra vietnieks Georgijs Kunadze, kurš neglaimojoši izteicies par Kremļa ārpolitiku un pašreizējo Ārlietu ministrijas vārtrūmes līmeni, Nobela miera prēmijas laureāts un žurnālists Dmitrijs Muratovs, mecenāts Boriss Zimins, vēsturnieks Andrejs Zubovs, grupas “Bi-2” līderis Jegors Bortņiks, roka veterānu “Mašina vremeņi” līderis Andrejs Makarevičs, leģendārās grupas “Akvarium” līderis Boriss Grebenščikovs, rokgrupas “Nogu svelo” līderis Maksims Pokrovskis, komiķis Maksims Galkins, dziedātāja Zemfira, Latvijā dzīvojošais dokumentālā kino režisors Vitālijs Manskis, Igaunijā dzīvojošais mūzikas kritiķis Artēmijs Troickis, reperi Morgenšterns, “Oxxxymiron” un “Noize MC”, dziedātāja “Moņetočka” un daudzi citi. 

Reizēm ar to nepietiek, un šādā gadījumā nevēlamo personu uzreiz oficiāli pasludina par "ekstrēmistu un teroristu", kā tas šomēnes notika Ukrainas atbildes triecienus atbalstošo rakstnieku Borisu Akuņinu.

Kas ir Jevgēņijs Fjodorovs?

Lai rastos iespaids par to, kas ir šis Fjodorovs, pietiks ar dažiem piemēriem.