foto: Vida Press
ES nav izmantoti vismaz 215 miljoni Covid-19 vakcīnu devu, bet par tām iztērēti 4 miljardi eiro
ES ir milzīgs neizmantoto vakcīnu daudzums.
Pasaulē
2023. gada 18. decembris, 13:36

ES nav izmantoti vismaz 215 miljoni Covid-19 vakcīnu devu, bet par tām iztērēti 4 miljardi eiro

Jauns.lv

ES valstis nav izlietojušas vismaz 215 miljonus koronavīrusa vakcīnu devu, kas iegādātas pandēmijas kulminācijas laikā, raksta “Politico”. Pēc izdevuma aplēsēm, šo vakcīnu iegādei tika iztērēti vismaz 4 miljardi eiro.

Tas ir aptuvens aprēķins, uzsver raksta autori, jo tikai 15 ES valstis raksta sagatavošanas laikā sniedza datus par neizmantotajām vakcīnām, vēl četrām ES dalībvalstīm nepieciešamā informācija tika atrasta atklātos avotos. Turklāt Politico atzīmē, ka vakcīnu iepirkuma cenas netika atklātas.

Visticamāk, daudz vairāk ir neizlietoto vakcīnu devu, kas vai nu jau ir norakstītas, vai tuvākajā laikā tiks likvidētas.

Vidēji ES valstis, pēc Politico aprēķiniem, zaudējušas 0,7 vakcīnas devas uz vienu iedzīvotāju (Igaunijai šis rādītājs ir 1,1, Īrijai 0,16).

Dažas no vakcīnām, kuras jau piegādāja ražotāji un par kurām maksā klienti, izrādījās nepieprasītas, jo tās izrādījās maz efektīvas pret jauniem koronavīrusa variantiem, atzīmē raksta autori.

“Politico” atgādina, ka līgumu ar vienu no lielākajiem koronavīrusu vakcīnu ražotājiem “Pfizer” ES valstis noslēdza līdz 2027.gadam. “Pfizer” jau ir iesūdzējis tiesā Poliju un Ungāriju, kuras atteicās iegādāties vakcīnas.