Pasaulē
2023. gada 17. decembris, 18:29

VIDEO: Ukrainas ciema padomes deputāts sēdes laikā uzspridzina granātas

Jauns.lv

Ukrainas drošības dienests (SBU) uzrādījis apsūdzību Aizkarpatu apgabala Kereckas ciema padomes deputātam terora akta rīkošanā par triju kaujas granātu uzspridzināšanu ciema padomes sēdes laikā.

15. decembrī notikušajā sprādzienā ciema padomes sēdē cieta pats deputāts Serhijs Batrins un vēl 22 cilvēki vecumā no 28 līdz 68 gadiem. Tiek ziņots, ka viens no vissmagāk cietušajiem miris slimnīcā.
 

Pats sprādziena vaininieks, kurš nemēģināja izvairīties no granātu šķembām vai bēgt no nozieguma vietas, ir smagi ievainots, taču atguvis samaņu, pie viņa palātas ir pastiprināta apsardze, lai nepieļautu cietušo radinieku izrēķināšanos.

Izmeklētāji veikuši kratīšanu viņa dzīvoklī, kur esot atrasta pirmsnāves zīmīte, no kuras izriet, ka viņš gatavojies sēdes laikā spridzināt granātas. Zīmītes saturu izmeklētāji neatklāj.

Šajā sēdē deputāti sprieda par nākamā gada budžeta apstiprināšanu, vēsta izdevums "strana.ua". Batrins ļoti aktīvi strīdējies un prasījis, lai deputāti atskaitās par 2023. gada budžetu un tikai tad pieņem nākamā gada budžetu. "Dažas minūtes pirms sprādziena Batrins strīdējās ar kolēģiem, ka kara laikā nedrīkst ciema vadītājam piešķirt 50% piemaksu un ikmēneša prēmiju 100% apmērā no algas. Tieši šis jautājums izraisīja Batrina sašutumu, jo sākotnējā balsojumā viņš atteicās atzīt ciema padomes priekšsēdētāja darbu par apmierinošu.” Pirms tam viņš publicēja video, asi kritizējot budžeta projektu, kurā paredzēta nauda, viņaprāt, slikti strādājošā komunālā uzņēmuma direktoram.

Bijušais Ukrainas prezidenta biroja padomnieks Oleksijs Arestovičs savā “Telegram” kanālā raksta, ka saskaņā ar “precizējamiem datiem” Batrins dienēja 128. brigādē, “saņēma invaliditāti, cīnījās par sociālās palīdzības saņemšanu, tostarp, arī sev. Viņu negribēja klausīties, viņš atrada veidu, kā pievērst sev uzmanību.”