foto: AFP/Scanpix
Piekāpšanās agresīvajam pūlim? Dānijā vairs nedrīkstēs dedzināt Korānu
Rasmuss Paludans ar Korānu rokās
Pasaulē
2023. gada 8. decembris, 18:07

Piekāpšanās agresīvajam pūlim? Dānijā vairs nedrīkstēs dedzināt Korānu

Jauns.lv/LETA

Dānijas parlaments pieņēmis likumu, ar ko par kriminālnoziegumu tiek atzīta nepiedienīga apiešanās ar reliģiskiem tekstiem, ar to faktiski aizliedzot Korāna dedzināšanu.

Lēmums pieņemts pēc vairākiem musulmaņu svēto rakstu apgānīšanas gadījumiem, kas vasarā izraisīja sašutumu musulmaņu valstīs.

Ar likumu aizliegta "nepiedienīga apiešanās ar atzītu reliģisku kopienu lielas reliģiskas nozīmības rakstiem".

Likums tika pieņemts ar 94 balsīm "par" un 77 "pret".

Visticamāk, šāds lēmums pieņemts, baidoties no musulmaņu agresīvās reakcijas un iespējamiem terora aktiem valstī. Līdz šim katra protesta akcija, kurā notikusi Korāna dedzināšana, izraisījusi histērijas vētru musulmaņu valstīs, kas izvērsusies ekonomiskās sankcijās, uzbrukumos vēstniecībām, pastiprinoties terora aktu draudiem.

Oktobrī Zviedrijā pirmo reizi notiesāja Korāna dedzinātāju, kuru atzina par vainīgu etniskā naida kurināšanā. Viņam piesprieda nosacītu cietumsodu.

Lai Zviedrijā publiski dedzinātu Korānu vai jebkuras citas reliģijas svētos rakstus, jāsaņem policijas atļauja, kas tikai vēro notiekošo un sargā akcijas rīkotājus no saniknotajiem ticīgajiem.

Janvārī Stokholmā pie Turcijas vēstniecības Korānu sadedzināja Dānijas pilsonis Rasmuss Paludans, antiislāmiskās partijas "Stram Kurs" (Stingrais kurss) dibinātājs. Policija bija atļāvusi protesta akciju pie vēstniecības, bet ne Korāna dedzināšanu. Paludana izdarības vēl vairāk sabojāja Stokholmas attiecības ar Ankaru, kas velk garumā ar atbalstu Zviedrijas uzņemšanai NATO.