foto: AP/Scanpix
Austrāliju sasniedzis mežonīgs karstums
Ugunsgrēks Austrālijā.
Pasaulē
2023. gada 8. decembris, 13:29

Austrāliju sasniedzis mežonīgs karstums

Jauns.lv

Austrāliju sasniedzis mežonīgs karstums. Valstij pietuvojies reti sastopamais ciklons, kas tuvojas ziemeļu piekrastei.

Pie Austrālijas ziemeļu piekrastes strauji pastiprinājies tropiskais ciklons, un miljoniem cilvēku visā valstī piedzīvo karstuma viļņus, kas, kā prognozēts, turpināsies līdz pat nedēļas nogalei.

Saskaņā ar apvienotā taifūnu brīdināšanas centra datiem spēcīgais tropiskais ciklons Džaspers piektdien pastiprinājās līdz 4. kategorijas viesuļvētrai, un tā maksimālais vēja ātrums sasniedza 220 kilometrus stundā.

"Piektdien iespējama turpmāka pastiprināšanās, un nevar izslēgt, ka vētra iegūs 5. kategorijas spēku," paziņoja valsts meteoroloģijas birojs.

Saskaņā ar CNN veikto Nacionālā viesuļvētru centra vētru trajektoriju izpēti Džaspers ir agrākais 4. kategorijas tropiskais ciklons, kas izveidojies Koralu jūrā kopš 1900. gada, kad tika sākta ciklonu reģistrēšana.

Vētra, kas atrodas 1195 kilometrus uz ziemeļaustrumiem no Kvīnslendas un virzās uz dienvidiem ar ātrumu 9 km/h, otrdienas sākumā varētu skart piekrasti netālu no Kērnsas, 250 000 iedzīvotāju pilsētas, ar maksimālo vēja ātrumu 140 km/h.

Tomēr sinoptiķi apgalvo, ka prognozētais virziens var mainīties.

Vētra ierodas neparasti agri El Ninjo laikā, kas rodas Klusajā okeānā gar ekvatoru un parasti samazina nokrišņu daudzumu Austrālijas austrumu piekrastē.