foto: REUTERS/SCANPIX
Kipras bankām aizliedz norēķinus rubļos
Odze azotē – Kiprā sabraukušie “rossijāņi” turpina slavēt Krievijas agresiju.
Pasaulē
2023. gada 6. decembris, 13:15

Kipras bankām aizliedz norēķinus rubļos

Māris Puķītis

Jauns.lv

Kipras varas iestādes pieprasījušas bankām pārtraukt visus norēķinus ar Krievijas rubļiem.

Juridiskajās un grāmatvedības firmās sākts pārbaudīt faktus par iespējamu ļaunprātību, ātri reģistrējot biznesu, kas ļauj Krievijas pilsoņiem saņemt uzturēšanās atļauju un nodokļu atlaides.

Vietējais izdevums “Politis” un ziņu aģentūra AFP vēsta, ka Kiprā pašlaik darbojas ASV Federālā izmeklēšanas biroja un Finanšu noziegumu apkarošanas tīkla (FinCEN) darbinieki. Viņi izmeklē 29 lietas aizdomās par Krievijas oligarhiem dotu iespēju apiet sankcijas, atklāj avoti Kipras valdībā. FinCEN ietilpst ASV Finanšu ministrijā un pirms vairākiem gadiem vērsās pret “ABLV Bank” Latvijā par naudas atmazgāšanu.

Novembra vidū Starptautiskais pētnieciskās žurnālistikas centrs (ICIJ) noskaidroja, ka Kipras firmas turpinājušas sadarboties ar 25 Krievijas pilsoņiem, pakļautiem Rietumu un Ukrainas sankcijām jau kopš Krimas aneksijas 2014. gadā. 

Vēl 71 persona iekļauta sankciju sarakstā pēc Krievijas pagājušā gada iebrukuma Ukrainā, bet Kipras firmas ne tikai nepārstāja sniegt pakalpojumus, bet pat sāka palīdzēt slēpt aktīvus, lai tos nobloķētu rietumvalstu varasiestādes. Pēc ICIJ publikācijas Kipras prezidents Niks Hristodulidis uzaicināja amerikāņu ekspertus. 

Pērn 28. februārī dažas minūtes pirms Eiropas Savienības sankciju saraksta publicēšanas Kipras firmas “Cypcodirect” darbinieki apstiprināja “Severstaļ” dibinātājam Aleksejam Mordašovam piederošo akciju pārvešanu no divām vietējām kompānijām uz firmu “Ondero Ltd.” Britu Virdžīnu salās. Šī operācija bija daļa no mēģinājuma paglābt Mordašova 1,4 miljardus ASV dolāru vērto daļu Vācijas tūrisma kompānijā “TUI Group”. 

Maijā Kipra anulēja pilsonību dažiem desmitiem Eiropas Savienības sankcijām pakļauto krievu un viņu ģimenes locekļu. Viņi Kipras pasi bija ieguvuši par naudu – ieguldot vismaz 2,5 miljonus dolāru.