Zemūdens mākslas skulptūras Grenādā

Grenādā pēc Karību valsts pasūtījuma britu tēlnieks un ekologs Džeisons Dekers Teilors izveidojis zemūdens skulptūru parku “Molinere Bay”, kas ir ...

gallery icon
Pasaulē
2023. gada 1. decembris, 23:00

FOTO: Grenādas piekrastē izveidots iespaidīgs zemūdens skulptūru parks, kuru “novērtē” astoņkāji, krabi un rajas

Jauns.lv

Grenādā pēc Karību valsts pasūtījuma britu tēlnieks un ekologs Džeisons Dekers Teilors izveidojis zemūdens skulptūru parku “Molinere Bay”, kas ir kļuvis par vienu no Karību jūras valsts populārākajiem zemūdens objektiem, vēsta CNN.

Nupat notikusi zemūdens skulptūru parka paplašināšana tam pievienojot Karību 31 jaunu skulptūru, kas atrodas aizsargājamā jūras teritorijā pie salas rietumu krasta.

Grenādas Ieviešanas un tūrisma ministrijas pasūtītā projekta mērķis ir demonstrēt Grenādas kultūru un vēsturi. Viens no jaunajiem papildinājumiem ir skulptūru sērija, kuras pamatā ir Grenādā ļoti populārs karnevāls. "Karnevāls acīmredzot ir ļoti, ļoti spēcīga Grenādas kultūras un vēstures daļa, tāpēc viņi gribēja izstāstīt šo stāstu," atklāja Teilors.

Katra no skulptūrām, kas daļēji tika būvēta Lielbritānijā, ir balstīta uz reāliem cilvēkiem, kuri māksliniekiem pozēja par modeļiem.

Lielāko daļu jauno mākslas darbu veidoja dekers Teilors, kurš strādāja sadarbībā ar dažādiem vietējiem māksliniekiem, lai pārliecinātos, ka tie "atbilst vietējiem varoņiem".

Skulptūras ir izgatavotas no augstas kvalitātes nerūsējošā tērauda un pH neitrāla jūras cementa, un tās ir veidotas kā mākslīgi koraļļu rifi ar caurumiem un nišām, lai piesaistītu jūras dzīvniekus, piemēram, astoņkājus un omārus, radot diezgan iespaidīgu biotopu.

Saskaņā ar mākslinieka teikto, jūras dzīvnieki skulptūrās jau bija iejutušies mājās dažas dienas pēc to uzstādīšanas. "Viena no skulpūru pamatnē ievācās astoņkājis, ko ir patiešām patīkami redzēt," viņš pastāstīja, ka viņa mākslu kā labu mājvietu atzinušas arī krabju saimes un dzeloņrajas.