foto: REUTERS/SCANPIX
Napoleona cepuri nopērk par gandrīz diviem miljoniem
Šī Napoleona cepure ir labi saglabājusies.
Pasaulē
2023. gada 26. novembris, 05:05

Napoleona cepuri nopērk par gandrīz diviem miljoniem

Jauns.lv

Francijas karavadoņa un imperatora Napoleona Bonaparta cepure izsolē Parīzē pārdota par 1,9 miljoniem eiro.

Sākotnēji tā bija novērtēta par 600 000 līdz 800 000 eiro. Pircējs vēlējies palikt anonīms. Vēsturnieki norāda, ka šā veida cepure bija Napoleona zīmols, atšķirībā no citiem virsniekiem viņš to nēsāja sāniski, paralēli pleciem, lai būtu pamanāms kaujas laukā. Pavisam Napoleonam bija ap 120 šādu cepuru, saglabājušās ir divdesmit, daudzas atrodas privātās kolekcijās.

Konkrētā cepure visu 19. gadsimtu glabājās Napoleona galma intendanta jeb armijas sagādnieka ģimenē. Napoleons 1815. gadā cepurei piestiprināja kokardi, laikā, kad viņš šķērsoja Vidusjūru ceļā no trimdas Elbas salā, lai uz īsu laiku atgūtu varu.

Izsolē bija izliktas arī citas Napoleona relikvijas no pērn miruša rūpnieka kolekcijas. Pārdoto priekšmetu vidū ir sudraba šķīvis, nozagts no Napoleona karietes pēc viņa sakāves Vaterlo kaujā 1815. gadā, un karavadoņa lādīte ar bārdas nažiem, sudraba zobu suku, šķērēm un citām lietām.

Interesanti, ka izsole notika 19. novembrī, vien dažas dienas pēc filmas "Napoleons" pirmizrādes Parīzē. Tāda Ridlija Skota režisētais darbs ar Hoakinu Fēniksu galvenajā lomā ir skatāms arī kinoteātros Latvijā.