Pasaulē
2023. gada 23. novembris, 14:53

Polijā mirst jau otrais ukraiņu šoferis, kurš iestrēdzis uz robežas robežpunktu blokādes dēļ

Jauns.lv

Polijas autopārvadātāji joprojām veic robežkontroles punktu blokādi, protestējot pret ukraiņu autopārvadātājiem piešķirtajiem atvieglojumiem darbam Eiropas Savienībā (ES).

Tikmēr Ukrainas medijos parādās vēstis jau par otro šoferi, kurš miris, stāvot pie garu rindu noslogotās robežas.

Autostāvvietā pie Korčovas ciema Polijā gājis bojā 56 gadus vecs Ukrainas kravas automašīnas vadītājs, kurš gaidīja iespēju šķērsot robežu, vēsta "Euromaidan Press" un "Ukrinform".

Par to "Ukrinform" paziņojis Ukrainas nevalstiskās organizācijas Ukrainas starptautisko autopārvadātāju asociācijas valdes priekšsēdētājs Volodimirs Mihalevičs.

“Šodien mani informēja, ka mūsu vadītājs, kurš jau gandrīz trīs dienas stāvēja rindā, lai šķērsotu robežu, naktī gāja bojā stāvlaukumā pie Korčovas. [...] Polijas policija apgalvo, ka notikušajā nav saskatāmas vardarbīgas nāves pazīmes, taču apstākļi joprojām tiek izmeklēti,” sacīja Mikhalevičs.

Pirmā Ukrainas šofera nāve Polijā notiekošās robežblokādes laikā fiksēta 11. novembrī, kad autostāvvietā netālu no Dorohuskas-Jagodinas robežkontroles punkta mira 54 gadus vecs šķietami līdzīgos apstākļos nonācis kravas automašīnas vadītājs.

Polijas autopārvadātāji savu protestu sāka 6. novembrī, pieprasot Ukrainas valdībai atjaunot atļauju izsniegšanas praksi Ukrainas autopārvadātājiem.

Šis process tika atcelts, vienojoties ar ES, līdz 2024. gada 30. jūnijam. Protestētāji vēlas, lai vienošanās tiktu izbeigta un atļauju režīms tiktu atjaunots no 2024. gada 1. janvāra.

Atsevišķos Ukrainas medijos arī uzsvērts, ka autopārvadātājus, kuri reāli piedalās blokādē un atbalsta to, bieži vien saista iepriekšēja darbošanās Krievijā un Baltkrievijā.

Arī Slovākija ir paudusi gatavību pievienoties Polijas autopārvadātāju nostājai, ja netiks panākta visas puses apmierinoša vienošanās.

Slovākijas valdības nostāja pret Ukrainu būtiski mainījusies pēc tam, kad Ministru prezidenta amatu jau ceturto reizi ieņēma Roberts Fiko.

Pēc ievēlēšanas viņš paziņoja, ka Ukraina turpmāk saņems tikai humanitāro, ne militāro palīdzību.

Savā priekšvēlēšanu kampaņā Fiko vērsās pret liberālajām vērtībām, Slovākijas Rietumu sabiedrotajiem un atsevišķiem medijiem, kuri viņu kritizēja.

Situācija Polijā skar arī Latviju

Arī Latvijas Ārlietu ministrija (ĀM) uzsver, ka Polijas autopārvadātāji turpina protesta akciju, bloķējot kravas transporta kustību vairākos robežpunktos ar Ukrainu.

Pēc ĀM paustā, izveidojušās garas rindas gan iebraukšanai Ukrainā, gan atgriežoties no Ukrainas ES.

Ukrainas pusē robežas šķērsošanu gaida vidēji 1500 kravas automašīnu. Atsevišķi pārvadātāji gaida divas nedēļas, lai šķērsotu robežu.

ĀM meklējot risinājumus sarunās ar Poliju, lai mazinātu blokādes radītos zaudējumus Latvijas uzņēmumiem.

Latvijas vēstnieks Polijā ciešā koordinācijā ar Baltijas valstu vēstniekiem uztur dialogu ar atbildīgajām Polijas valsts iestādēm.

Eiropas Komisija ir informēta par situāciju un organizē sarunas ar Polijas, Slovākijas un Ukrainas pārstāvjiem, lai rastu risinājumus un pārtrauktu blokādi.

Plānojot kravu pārvadājumus uz un no Ukrainas, ĀM aicina ņemt vērā radušos situāciju uz Polijas-Ukrainas robežas, kā arī atsevišķos punktos uz Slovākijas-Ukrainas robežas un paredzēt papildu laiku robežas šķērsošanai.

Tāpat ministrija aicina izvērtēt iespējas izmantot citu ES dalībvalstu robežas šķērsošanas punktus ar Ukrainu, vienlaikus apzinoties ģeogrāfiskos un robežpunktu kapacitātes aspektus.