Pasaulē
2023. gada 22. novembris, 18:15

VIDEO: Putins taisnojas G20 video samitā par karu Ukrainā un izvairās no atbildības

Jauns.lv

Krievijas prezidents Vladimirs Putins 21. novembrī piedalījies G20 valstu vadītāju samitā, ziņo Kremļa preses dienests.

Savas runas laikā Putins atbildēja uz citu G20 līderu jautājumiem, kuri pauda, ka ir satriekti par Ukrainā notiekošo karu. Atbildot uz to, Krievijas prezidents mēģināja attaisnot Krievijas iebrukumu, un atkārtoja, ka Krievija ir gatava miera sarunām ar Ukrainu, apsūdzot Kijevu, ka tā no atsakās no tām, bet pēc tam strauji mainīja tēmu par karu Tuvajos Austrumos.

“Daži valstu vadītāji savās runās jau ir norādījuši, ka ir šokēti par Krievijas notiekošo agresiju Ukrainā. Jā, protams, militārās darbības vienmēr ir traģēdija konkrētiem cilvēkiem, konkrētām ģimenēm un valstij kopumā. Protams, mums ir jādomā, kā apturēt šo traģēdiju,” pauda Putins, “starp citu, Krievija nekad nav atteikusi miera sarunas ar Ukrainu. Nevis Krievija, bet gan Ukraina ir publiski paziņojusi, ka izstājas no sarunu procesa. Saprotu, ka šis karš un cilvēku zaudējumi nevar nešokēt. Bet vai asiņainais apvērsums Ukrainā 2014. gadā, kam sekoja Kijevas režīma karš pret tās iedzīvotājiem Donbasā nav šokējošs? Vai civiliedzīvotāju iznīcināšana Palestīnā un Gazas joslā šodien nav šokējoša?”

Zīmīgi, ka ASV prezidents Džo Baidens un Ķīnas prezidents Sji Dzjiņpins atteicās piedalīties G20 video samitā.  

Putins septembrī neieradās uz G20 klātienes samitu Indijā. Kremlis to skaidroja ar Krievijas prezidenta "aizņemto grafiku". Krievijas delegāciju vadīja ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs.