Pasaulē
2023. gada 21. novembris, 19:43

VIDEO: Putinu mīlošajam holandiešu politiķim nelāgi beidzas bāra apmeklējums

Jauns.lv

Kārtējo reizi vēlēšanu kampaņas laikā cietis Nīderlandes galēji labējās partijas “Forums demokrātijai” (FVD) līderis Tjerī Bodē — Groningenas bārā kāds nelabvēlis viņam vairākas reizes iesitis ar alus pudeli pa galvu.

40 gadus veco Bodē ar pārsistu galvu nogādāja slimnīcā. Policijas pārstāvis paziņoja, ka saistībā ar incidentu ir arestēts viens cilvēks. Viņa partijas biedrs un notikušā aculiecinieks izteicās, ka uzbrucējs Bodē bija nodēvējis par “fašistu”.

Oktobrī Bodē cieta uzbrukumā pirms uzstāšanās Ģentes universitātē Beļģijā, kad uzbrucējs viņu iekaustījis ar lietussargu, kliedzot “nē fašismam, nē Putinam”.

Bodē ir nopelnījis skandalozu slavu Nīderlandē kā imigrācijas pretinieks un Kremļa rupors, kā arī ar dažādām sazvērestības teorijām, piemēram, ka Covid-19 pandēmijā ir vainojams ungāru izcelsmes amerikāņu investors un filantrops Džordžs Soross, bet pasauli pārvalda “ļaunie reptiļi”. Viņš ir pārliecināts, ka tikai Krievijas prezidents Vladimirs Putins kā bruņinieks baltā zirgā spēj stāties pretī ļaunajai pasaules elitei, un Krievijas uzvara pār Ukrainu ir jāveicina visiem iespējamiem līdzekļiem.

Aptaujas liecina, ka viņa partija 22. novembrī paredzētajās Nīderlandes parlamenta vēlēšanās varētu iegūt apmēram 3 procentus balsu, liecina “Politico” dati.

Jau ziņots, ka pēc Marka Rites 13 gadus ilgās atrašanās valdības vadītāja krēslā tajā pirmo reizi varētu nonākt sieviete - 46 gadus vecā Dilana Jēšilgīsa, kas jau kļuvusi par Rites pēcteci liberāli konservatīvās Tautas partijas brīvībai un demokrātijai (PVV) līdera amatā. Turcijā dzimusī politiķe, kas Nīderlandē pati savulaik nokļuvusi kā patvēruma meklētāja, tagad iestājas par imigrācijas samazināšanu.

Aptaujās VVD uz papēžiem min tikai augustā dibinātā partija "Jaunais sabiedriskais līgums" (NSC), kuras līderis ir 49 gadus vecais Pīters Omcigs. Lielbritānijā un Itālijā studējušais poliglots ir apņēmies attīrīt Nīderlandes politiku, cīnoties pret korupciju gan dzimtenē, gan Eiropā. Aptaujās no VVD un NSC nedaudz atpaliek Darba partijas un zaļo koalīcija, kas par savu premjera kandidātu izvirzījusi bijušo ES komisāru un tā dēvētā zaļā kursa ieviesēju Fransu Timmermansu. Pēdējā laikā strauji pieaudzis atbalsts arī galēji labējai Brīvības partijai, kuras eiroskeptiski noskaņotais līderis Gērts Vilderss krasi iestājas pret imigrāciju.