Pasaulē
2023. gada 21. novembris, 10:27

VIDEO: gandrīz kā kino tikai pa īstam - kā Jemenas nemiernieki Sarkanajā jūrā nolaupīja Izraēlas kuģi

Jauns.lv

Svētdien Sarkanajā jūrā Jemenas šiītu hutiešu kaujinieki nolaupīja automobiļu pārvadāšanas kuģi "Galaxy Leader" - Lielbritānijas kompānijai piederošu, bet Japānas pārvadājumu kompānijas vadītu vadītu kravas kuģi.

189 metrus garais un 32 metrus platais kuģis kuģo zem Bahamu salu karoga, taču tas pieder Izraēlas magnāta Abrahama Ungara uzņēmumam - Lielbritānijā reģistrētai kompānijai "Ray Car Carriers".

Līdz šim redzētajās video liecībās par kuģu nolaupīšanu reģionā bija redzami jūras pirāti, kas transporta kuģiem tuvojās ar ātrgaitas laivām un kopējais iespaids bija raksturojams kā avantūra, tad "Galaxy Leader" nolaupīšanas gadījumā hutiešu kaujinieki uz kuģa ieradās ar helikopteri un darbojās, kā profesionāla, labi sagatavota militārā vienība. Zīmīgi, ka Jemenas šiītu hutiešu kaujinieki cieši sadarbojas ar Irānu un tā nodrošina viņiem gan militāro palīdzību, gan kaujinieku sagatavošanu.

foto: Ekrānuzņēmums
Jemenas nemiernieki ieņem kuģi.

"Galaxy Leader" apkalpē ir 25 cilvēki - Bulgārijas, Filipīnu, Meksikas un Ukrainas pilsoņi, norāda Izraēlas premjerministra Benjamina Netanjahu birojs. Kuģis bija ceļā no Kerfezas Turcijā uz Pipavavu Indijā.

foto: Ekrānuzņēmums
Nemiernieki uz kuģa ieradās ar helikopteru.

Lielbritānijai notikušo jau nodēvējusi  notikušo kā "Irānas terora aktu", kam būs sekas starptautiskajai jūras drošībai. Savukārt Japānas valdības augstākā pārstāve pirmdien apstiprināja “Nippon Yusen” vadītā kuģa “Galaxy Leader” nolaupīšanu, piebilstot, ka Japāna vēršas pie Saūda Arābijas, Omānas un Irānas, lai to valdības palīdzētu ātri atbrīvotu kuģi un tā apkalpi.

Jemenas šiītu hutiešu kaujinieki, kas neslēpj savu saistību ar Irānu un atbalstu “Hamas” iepriekš bija vēstījuši, ka uzbruks un nolaupīs Izraēlai piederošus kuģus.