foto: AFP/Scanpix
Slovākija grib pelnīt no kara Ukrainā
Vēl jūnijā Brastislavu apmeklēja Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis. Slovākijas prezidente Zuzana Čaputova atbalsta Ukrainu, bet jaunā valdība domā citādi.
Pasaulē
2023. gada 20. novembris, 05:43

Slovākija grib pelnīt no kara Ukrainā

Kas Jauns Avīze

Slovākijas valdība noraidījusi militārās palīdzības paketi Ukrainai 40,3 miljonu eiro apmērā, taču neiebilst, ja karu izmanto kā biznesa iespēju.

Priekšlikumu sagatavoja Slovākijas Aizsardzības ministrijas iepriekšējā vadība. Bija plānots, ka tā ietvers četrus miljonus patronu, 5172 lielkalibra šāviņus 125 milimetru lielgabaliem, 140 raķetes pretraķešu aizsardzības sistēmai “Kub”, astoņus mīnmetējus un 1200 mīnu.

Kopš kara sākuma Slovākija ir atbalstījusi Ukrainu ar 13 militārās palīdzības paketēm 671 miljona eiro apmērā. Jaunais, Maskavai draudzīgais premjerministrs Roberts Fico 26. oktobrī paziņoja, ka pārtrauc militārās palīdzības sniegšanu Ukrainai.

Tajā pašā laikā valdība neliegs privātajiem ražotājiem piegādāt Ukrainai ieročus un munīciju. “Ja kāds uzņēmums vēlas izgatavot ieročus un kaut kur tos nosūtīt, neviens tam netraucēs,” paudis Fico, piebilstot, ka viņa apņemšanās attiecas tikai uz Slovākijas armijas noliktavām un valsts materiāliem.

Tas visticamāk nozīmē, ka Slovākijas uzņēmuma “Konštrukta-Defense” plāni kopīgi ar Ukrainu izstrādāt jaunas haubices īstenosies. Arī Slovākijas uzņēmums “ZVS Holding” ražo munīciju Ukrainai un plāno divkāršot vai trīskāršot apjomus.