foto: ZUMAPRESS.com
"Starbucks" darbinieki streikos gada ienesīgākajā dienā
"Starbucks" kafejnīcā ASV Ņujorkā.
Pasaulē
2023. gada 16. novembris, 15:34

"Starbucks" darbinieki streikos gada ienesīgākajā dienā

Jauns.lv

Gaidāms, ka tūkstošiem "Starbucks" darbinieku rīkos vienas dienas streiku, bet kāpēc?

Tūkstošiem darbinieku vairāk nekā 200 "Starbucks" veikalos ASV gatavojas streikot, ko organizatori raksturo kā līdz šim lielāko streiku divus gadus ilgušajos centienos izveidot arodbiedrību uzņēmuma veikalos.

Strādnieku apvienības arodbiedrība "Workers United" akcijai izvēlējās "Starbucks" ikgadējo Sarkanā kausa dienu, 16. novembri, jo tā bieži vien ir viena no gada noslogotākajām dienām uzņēmumā.

Arodbiedrība paziņoja, ka sagaida, ka akcijā piedalīsies vairāk nekā 5000 darbinieku pēc tam, kad trešdien aptuveni 30 veikalos arī notika protesta akcijas.

Oklahomā strādājošā "Starbucks" barista Neha Krēmina sacīja, ka viņa streikoja, lai protestētu pret nepietiekamu darbinieku skaitu veikalos, jo īpaši tādu akciju laikā kā Sarkanā kausa diena. Krēmina sacīja, ka darbinieki jau tā ir pārslogoti, pildot piegādes pasūtījumus, pasūtījumus no autotransporta, mobilos pasūtījumus un pasūtījumus veikalā; akcijas rada vēl papildu stresu.

"Nepietiekams darbinieku skaits kaitē darbiniekiem, kā arī rada nepatīkamu pieredzi klientiem," sacīja Krēmina. "Starbucks ir skaidri parādījis, ka neieklausīsies darbiniekos, tāpēc mēs aizstāvam sevi, rīkojot streiku."

Ceturtdien notikušais streiks bija piektā lielā "Starbucks" darbinieku protesta akcija, kopš veikalā Bufalo, Ņujorkas štatā, 2021. gada nogalē pirmo reizi arodbiedrībā apvienojās darbinieki. 

Pagājušajā gadā Sarkanā kausa dienā 110 veikalu darbinieki izgāja no darba; pavisam nesen, jūnijā, streiks notika, protestējot pret ziņām, ka "Starbucks" no saviem veikaliem ir izņēmuši Pride vitrīnas.