Vulkāna izvirduma vēstneši Islandē

Grindavīkas ciems ar apmēram 4000 iedzīvotājiem atrodas aptuveni trīs kilometrus uz dienvidrietumiem no rajona, kur piektdien tika reģistrētas zemestrīces. Ir ...

gallery icon
Pasaulē
2023. gada 13. novembris, 22:30

FOTO: Islandes vulkāns – kas tur notiek un vai gaidāms izvirdums?

Jauns.lv

Islande, kā zināms, nupat izsludinājusi ārkārtas situāciju iespējamā vulkāna izvirduma dēļ. Ja notiks izvirdums, var tikt nodarīts būtisks kaitējums gan vietējai infrastruktūrai, gan  toksisku izgarojumu izplūde, vēsta BBC.

Kopš oktobra beigām reģionā, kas ieskauj Islandes galvaspilsētu Reikjavīku, ir vērojama zemestrīču aktivitātes palielināšanās. Tas ir saistīts ar pazemes magmas straumi, kas virzās tuvāk zemes virsmai. Šī magmas koncentrācijas dēļ Grindavikas pilsēta jau ir evakuēta, jo pastāv "uguns strūklaku" un kaitīgo gāzu risks.

Dr. Bils Makgaire, ģeofizikas profesors BBC atklāja: "Grindavika ir ļoti tuvu kontinentālo plātņu lūzuma vietai. Viss ir atkarīgs no tā, kur magma atradīs ceļu izvirdumam, bet situācija Grindavikā neizskatās labi pilsētas iedzīvotājiem."

Ja magma – izkausēti ieži nonāktu saskarē ar ūdeni, proti, izvirstu atklātā jūrā vai uz sauszemes un pēc tam ieplūst jūrā, pastāv sprādzienbīstamu pelnu mākoņa risks, norāda ģeofizikas profesors.

Tikmēr Islandes meteoroloģiskais birojs ziņo, ka pašlaik magma pašlaik atrodas 800 metrus no kontinentālo plātņu lūzuma vietas, kā rezultātā Fagradalsfjallas vulkāna izvirduma iespējamība ir "augsta", un tas varētu notikt tuvākajās dienās.

Pagājušajā naktī zemestrīces bija vājākas, bet zemes deformācija turpinājās, un uz ceļiem ziņots par metra dziļām plaisām, kas liecina, ka magma varētu būt vēl tuvāk virsmai, kas liecina, ka, iespējams, tuvojas ģeoloģiskā procesa kulninācija – izvirdums.

Islandē  vulkāniskā aktivitāte ir ierasta paradība, jo tā atrodas virs Vidusatlantijas grēdas. Zemes garoza ir sadalīta dažādās plātnēs, un grēdā Eirāzijas un Ziemeļamerikas plātnes atdalās par dažiem centimetriem gadā. Tas ļauj magmai pacelties līdz virsmai, kas izplūst kā lava vai pelni.