Pasaulē
2023. gada 10. novembris, 12:12

Spānija šokā — bijušajam Eiropas Parlamenta viceprezidentam uz ielas iešauj galvā

Jauns.lv

Spāniju šokējis politiskas slepkavības mēģinājums gaišā dienas laikā — Madrides centrā smagi ievainots bijušais Eiropas Parlamenta viceprezidents Aleho Vidals-Kvadrass. Noziedznieki maskās ar motociklu piebrauca pie politiķa un iešāva viņam galvā.

Lode trāpīja 78 gadus vecā politiķa žoklī. Cietušais smagā stāvoklī nogādāts slimnīcā.

Atentāts notika ceturtdienas pusdienlaikā Madrides Salamankas rajonā, kad viņš iznāca no savas mājas. “Sākotnējā izmeklēšanas informācija liecina, ka apšaudē bija iesaistīti divi vīrieši uz melna “Yamaha” motocikla,” vēsta laikraksts “El Pais”. “Šāvējs ar ķiveri galvā pēc šāvienu raidīšanas uzlēca uz motocikla, un viņi aizbrauca.”

Pagaidām nav zināms atentāta motīvs.

Vidals-Kvadrass ilgu laiku bija konservatīvās Tautas partijas biedrs, 2014. gadā pārejot uz labējo partiju “Vox”, un Eiropas parlamenta deputāts. Uzbrukums noticis dažas dienas pēc tam, kad Spānijas valdošā sociālistu partija guva Katalonijas separātistu atbalstu, piedāvājot valstī ļoti pretrunīgi uztverto amnestiju tiem, kuri pirms sešiem gadiem piedalījās nesekmīgā mēģinājumā panākts Katalonijas neatkarību. Pašreizējā ilggadējā Spānijas premjerministra, sociālistu vadītāja Pedro Sančesa piedāvāto amnestiju asi nosodīja gan Tautas partija, gan “Vox”, to nodēvējot par Sančesa cinisku mēģinājumu saglabāt varu, vēsta britu laikraksts "Guardian".

Vidals-Kvadrass kategoriski noraidīja piedāvāto amnestiju. “Panākta vienošanās par bēdīgi slaveno paktu … kas sagraus likuma vadu un izbeigs varas dalīšanu,” ceturtdienas rītā viņš rakstīja sociālajā vietnē “X”. “Šādi mūsu valsts izbeigs pastāvēt kā liberāla demokrātija un pārvērtīsies totalitārā tirānijā. Spānijas iedzīvotāji to nepieļaus.”