foto: AP/Scanpix
Ukraina kritizē aicinājumus rīkot sarunas ar Krieviju
Ukraina nav gatava sarunām ar Krieviju, ja vien Maskava neatvilks savu karaspēku.
Pasaulē
2023. gada 9. novembris, 13:05

Ukraina kritizē aicinājumus rīkot sarunas ar Krieviju

Jauns.lv/LETA

Ukraina ceturtdien kritizējusi aicinājumus Kijivai uzsākt sarunas ar Krieviju.

"Tie, kas apgalvo, ka Ukrainai tagad būtu jāved sarunas ar Krieviju, ir vai nu neinformēti, vai arī maldināti," sociālajos medijos paziņoja Ukrainas ārlietu ministrs Dmitro Kuleba.

"Vai arī viņi nostājas Krievijas pusē un vēlas, lai Krievijas diktators Vladimirs Putins paņem pauzi pirms vēl lielākas agresijas," viņš piebilda.

Kuleba norādīja, ka Kijiva kopš 2014.gada, kad Krievijas atbalstītās kaujinieku bandas pārņēma kontroli pār plašu Ukrainas austrumu daļu un Maskava okupēja Krimas pussalu, ir veikusi simtiem sarunu ar Maskavu. Taču šīs sarunas, kurās starpnieki bija Vācija un Francija un kuru rezultātā 2019.gadā Parīzē notika Putina un Ukrainas prezidenta Volodimira Zelenska tikšanās, mieru nedeva.

Kuleba piebilda, ka šīs sarunas "netraucēja Putinam 2022.gada 24.februārī sākt brutālu visaptverošu iebrukumu Ukrainā".

Ukrainas un Krievijas delegācijas tikās kara sākumposmā, bet Zelenskis sarunas pārtrauca pēc tam, kad 2022.gada pavasarī atklājās krievu pastrādātās zvērības Bučā un citās pilsētās netālu no Kijivas.

Zelenskis pagājušajā nedēļā paziņoja, ka Ukraina nav gatava sarunām ar Krieviju, ja vien Maskava neatvilks savu karaspēku. Viņš ir arī atteicies no sarunām, kamēr Krievijā pie varas ir Putins.