foto: ZUMAPRESS.com
Kadirovs padzīs ierēdņus, kuru bērni neprot čečenu valodu
Ramzans Kadirovs nav tas, kuram Krievijas diktators Vladimirs Putins uzdrošinātos lieki iebilst.
Pasaulē
2023. gada 9. novembris, 05:02

Kadirovs padzīs ierēdņus, kuru bērni neprot čečenu valodu

Jauns.lv

Čečenijas vietvaldis Ramzans Kadirovs paziņojis, ka ierēdņi, kuru bērni neprot čečenu valodu un runā tikai krieviski, zaudēs darbu.

“Gadās, ka manas komandas pārstāvju bērni bieži nezina čečenu valodu. Tādus ierēdņus es sākšu atlaist. Pirmām kārtām bērniem dzimto valodu jāmāca vecākiem,” Kadirovu citē “Čečņa segodņa”.

Viņš norāda, ka Čečenijas bērnudārzos un skolās bērniem māca krievu valodu, vecāki “to bieži veicina”: Bērni sāk pat domāt krieviski. Paaudzei, kura nesarunājas un nedomā čečenu valodā, nav nākotnes. (..) Bez tās viņi pārstāj būt čečeni.”

Kadirovs ar tādiem ierēdņiem piesolījis pārtraukt visus sakarus: “Pagātnē mūsu senči saglabāja ne tikai savu dzimto valodu, bet arī reliģiju, neraugoties uz visām vajāšanām un mēģinājumiem iznīcināt mūsu tautu, arestiem un represijām. Šodien mēs dzīvojam miera laikā, tāpēc attaisnot savas dzimtās valodas zaudēšanu vairs neizdosies.”

Kadirovs atzīst, ka aizvien mazāk ir to, kas runā tīrā čečenu valodā, un tie paši bieži izmantot krievu valodas vārdus. 2023. gads Čečenijā pasludināts par Čečenu valodas gadu, nesen Groznijā bija sarīkots valodas konkurss, uzvarētājs saņēma piecu miljonu rubļu (ap 50 000 eiro) prēmiju, otrā un trešā vieta attiecīgi divus un vienu miljonu. Uzvarētājus apbalvoja Kadirovs personīgi.

Viņa nacionālās aktivitātes visdrīzāk Maskavā nav pa prātam, taču Kremlis baidās skaļi iebilst citādā ziņā uzticīgajam Putina vasalim.