Indonēzijā atklāta, iespējams, vecākā piramīda pasaulē

Aizvēsturiska struktūra, kas atklāta kalnā Javas salā, var būt vairākus tūkstošus gadu vecāka par Ēģiptes piramīdām, apgalvo jauns pētījums. Megalīta ...

gallery icon
Pasaulē
2023. gada 8. novembris, 19:18

FOTO: Indonēzijā atklāta piramīda varētu būt būvēta ledus laikmetā. Iespējams, atklājums mainīs vēsturi

Jauns.lv

Aizvēsturiska struktūra, kas atklāta kalnā Javas salā, var būt vairākus tūkstošus gadu vecāka par Ēģiptes piramīdām, apgalvo jauns pētījums, vēsta “YLE”.

Megalīta vieta “Gunung Padang”, kas atrodas Javas salā Indonēzijā, var slēpt pasaulē vecāko piramīdu, lēš pētnieki oktobrī publicētajā pētījumā, kas publicēts žurnālā “Archeological Prospection”.

Indonēzijas pētnieku grupa izmantoja vairākas metodes, piemēram, radiooglekļa datēšanu, urbšanu un zemes zondes, lai atklātu struktūras noslēpumus.

“Gunung Padang” vietējā valodā nozīmē "Apgaismības kalns". Iespējams, ka tur tika veikti reliģiski rituāli. Holandieši šo vietu no jauna atklāja 1890. gadā.

Pētnieki lēš, ka “Gunung Padang” nav dabisks kalns, bet gan piramīdveida struktūra. Piramīdas kodolu, iespējams, veido precīzi formēts andezīts, t.i., atdzesēta lava. Apkārt tam pievienoti akmens konstrukciju slāņi.

Vietne ir papildināta tūkstošiem gadu

Saskaņā ar radiooglekļa datēšanu vecākā konstrukcijas daļa būtu uzcelta pēdējā ledus laikmetā, no 25 000 līdz 14 000 gadu pirms mūsu ēras. Tāpēc piramīda varētu būt pat 27 000 gadu veca.

Ja tā ir taisnība, “Gunung Padang” megalīts varētu būtu vairāk nekā 20 000 gadu vecāks nekā Ēģiptes piramīdas. Tas būtu arī tūkstošiem gadu vecāks par Gebekli Tepe templi Turvijā, kas tiek uzskatīts par vecāko templi pasaulē. Tas tika uzcelts apmēram 9000 gadus pirms mūsu ēras.

Saskaņā ar pētījumu, pirmie “Gunung Padang” celtnieki vēlāk bija pametuši vietu tūkstošiem gadu. Tad struktūra tika apzināti aprakta pazemē apmēram 7000 gadus pirms mūsu ēras.

Radiooglekļa datēšana liecina, ka daudzslāņu struktūra varētu būt turpinājusies arī pēc tam. Proti, nākamie celtnieki no 6000 līdz 5500 gadiem pirms mūsu ēras ieradās “Gunung Padang”ā un uzcēla jaunu daļu virs vecās celtnes.

Pēdējā piramīdas daļa, t.i., akmens terases, kas šodien redzamas kalna virsotnē, tika uzceltas aptuveni 2000–1100 gadus pirms mūsu ēras, teikts pētījumā.

Cilvēces vēsture tiktu atjaunota

Pētnieki apgalvo, ka ir atraduši pierādījumus par iespējamu lielu pazemes kameru megalīta iekšpusē.

“Gunung Padang” ir unikāla celtne, un tā, iespējams, ir pasaulē vecākā piramīda. Nav zināms, kas uzcēla Gudung Padang un kāpēc. Ja aptuvenais būvniecības laiks ir pareizs, piramīda būtu celta pirms lauksaimniecības izgudrošanas un tūkstošiem gadu pirms pirmajām zināmajām civilizācijām.

Pētnieki lēš, ka celtniekiem jau pēdējā ledus laikmetā bija jābūt zināšanām par mūrēšanas prasmēm. Tas izaicina pašreizējo izpratni, ka cilvēku civilizācija un celtniecības tehnika attīstījās tikai pēc ledus laikmeta.

Pētnieki norāda, ka “Gunung Padang” pamešana pirms aptuveni 9000 gadiem rada jautājumus. Viņiem nav atbildes, kāpēc tā laika cilvēki nolēma objektu nolemts slēpt.