Pasaulē
2023. gada 7. novembris, 14:51

VIDEO: klimata aktīvisti cenšas sabojāt vēl vienu mākslas šedevru

Jauns.lv

Londonā arestēti divi “Just Stop Oil” kustības aktīvisti pēc tam, kad Nacionālajā galerijā viņi ar āmuriem sasita Djego Velaskesa gleznas “Venēra ar spoguli” aizsargstiklu.

Nav precīzi zināms, kad tapusi šī Velaskesa (1599-1660) glezna. Tiek uzskatīts, ka to pabeidza laikposmā no 1647. līdz 1651. gadam. Domājams, Velaskess to uzgleznoja, apmeklējot Itāliju, jo inkvizīcija Spānijā aizliedza gleznot kailu sieviešu portretus. Tā ir vienīgā saglabājusies Velaskesa glezna, kurā attēlota kaila sieviete.

1906. gadā gleznu Londonas Nacionālās galerijas vajadzībām iegādājās Nacionālo kolekciju fonds. 1914. gadā to ar nazi sabojāja sufražiste Mērija Ričardsone, šādi protestējot pret citas sufražistes Emelīnas Pankhērstas arestu. Par vandālisma aktu Ričardsone saņēma sešu mēnešu ieslodzījumu — maksimālo sodu par mākslas darba sabojāšanu. 1952. gada intervijā viņa atzinās, ka izjutusi nepatiku par to, "kā vīrieši visu dienu uz to blenza".

Pēc restaurācijas glezna atkal nokļuva galerijā.

Viens no “klimata huligāniem” savā akcijā atsaucās uz Ričardsones pastrādāto: “Sievietes neizcīnīja vēlēšanu tiesības ar vēlēšanām, pienācis laiks darbiem, nevis vārdiem”.

“Just Stop Oil” ir Lielbritānijas klimata aktīvistu kampaņa, kas ar huligāniskām un vandaļu metodēm cenšas panākt, lai Lielbritānijas valdība pārtrauktu fosilās degvielas ieguvi un ražošanu. Šī kampaņa uzsāka darbību 2022. gada 14. februārī, un ir izpelnījusies skandalozu slavu ar dažādās huligāniskām akcijām, tostarp vandalismu pret mākslas darbiem galerijās.