Kodolkarš ir jautri: Kremļa apčubinātais dziedonis koncertā spiež "sarkano podziņu", publika sajūsmā spiedz
"Shaman" parāda, ka sākt kodolkaru ir patriotiski un ... forši (ekrānuzņēmums no video)
Pasaulē
2023. gada 5. novembris, 04:45

Kodolkarš ir jautri: Kremļa apčubinātais dziedonis koncertā spiež "sarkano podziņu", publika sajūsmā spiedz

Jauns.lv

Šķiet, ka ikviens, kurš savulaik dzīvoja padomju laikos, atceras vecāka gadagājuma ļaužu iecienīto, pat nodrāzto frāzi “kaut tik nebūtu kara”, un atceras, kā savulaik baidījās no kodolkara iespējas. Daudzi arī lasījuši Džordža Orvela romānu "1984", kurā atrodams leģendārais totalitārās sabiedrības lozungs "Karš ir miers. Brīvība ir verdzība. Nezināšana ir spēks.” Cik strauji viss ir mainījies, daudz kas no šī ir jau realitāte.

Tagad, kad mūsu kaimiņvalsts Krievija no vienkārši autokrātiskas valsts jau pārvērtusies agresīvā, revanšisma pārņemtā reiha analogā, atklāti spriedelējumi par kodoltriecienu došanu kaimiņiem vairs nav tikai uzvalkos tērptu žultainu onkuļu lauciņš.

Pienākusi kārta jaunatnei, un Kremļa centienus viņus iesaistīt “patriotiskā”, taču būtībā impēriskā, pat savā ziņā nacistiskā (vārdos ar putām uz lūpām to noliedzot) histērijā, vislabāk simbolizē dziedātājs “Shaman”. Pateicoties viņam, tagad arī kodolkara sākšana vairs nav nekas briesmīgs, tieši otrādi — tas ir forši. “Jo es esmu krievs!” viņš dzied, nospiežot “sarkano podziņu, un pilnā zāle, kas sastāv, galvenokārt, no jauniešiem, gavilē.

Jaunatnes "patriotiskās audzināšanas" tipiskais simbols, kura karjera ir uzlidojusi ļoti augstu, ir kāds 31 gadu vecais Jaroslavs Dronovs, kuru labāk pazīst ar skatuves pseidonīmu “Shaman”. Parasts muzikants, kurš pirms Krievijas iebrukuma Ukrainā bija maz pazīstams, taču tagad pārvērties par superzvaigzni, Trešā reiha simbola Horsta Vesela "importaizvietoto analogu".

Jāatgādina, ka Horsts Vesels (1907-1930) bija nacistu aktīvists, kurš sarakstīja dziesmu "Die Fahne hoch", kura kļuva par nacistu partijas un vēlāk Trešā reiha himnu. 1930. gadā viņu nogalināja komunists, un Vesela mocekļa oreolu prasmīgi uzpūta Trešā reiha galvenais propagandists Jozefs Gebelss.

Līdz tam mazpazīstamā "Shaman" zvaigžņu stunda sita pēc Krievijas invāzijas Ukrainā. Dienu pirms iebrukuma 23. februārī viņš izlaida singlu "Vstaņem" (Celsimies!) par godu Lielā tēvijas kara varoņiem, jau 3. martā Maskavā notika grandiozs solo koncerts Maskavā, kam sekoja tūre pa Krievijas pilsētām, bet 26. jūnijā šis klips pilnībā noskanēja ziņu raidījumā "Vesti nedeļi", nebijis gadījums! "Shaman" karjera uzlidoja kā raķete, gluži kā tās, kuras tobrīd līdzināja ar zemi Ukrainas pilsētas, "atbrīvojot" ukraiņus no nacistiem.

Taču īstā superslava pienāca pērnā gada 22. jūlijā, kad iznāca viņa klips dziesmai "Ja russkij" (Esmu krievs), kas platformā "YouTube" savāca miljonu skatījumu jau pirmajā dienā, bet līdz šā gada oktobrim — 42 miljonus. Dziesmu sevišķi raksturoja agresīvā kara apstākļiem tik piemērotās frāzes kā "esmu krievs — es eju līdz galam", "esmu krievs — visai pasaulei par spīti", utt.

Sena gudrība māca: "Tūkstošiem jūdžu garais ceļš sākas ar pirmo soli". Arī "Shaman" gadījumā reiha kristalizēšanās jaunatnes prātos tika veicināta pakāpeniski, kaut gan ierasti nemākulīgi. Piemēram, Tatarstānas galvaspilsētas Kazaņas liceja Nr.186 skolotāja lika bērniem pastiept labo roku, dziedot piedziedājumu "esmu krievs", bet uz neapmierinātu kurnēšanu atbildēja: "Paceliet rokas! Grūdienam jābūt debesīs, uz NATO!". Bet tiem, kas negribēja dziedāt, ieteica emigrēt. Sociālajos tīklos nonākušais ieraksts izraisīja skandālu, taču ar laiku viss pieklusa, "patriotiskā audzināšana" turpināja uzņemt apgriezienus.

Par dziedoņa atrašanos Kremļa labvēlības saulītē liecināja kaut vai tas, ka Krievijas valsts karoga dienā 2022. gada 22. augustā "Shaman" uz skatuves Krimā izpildīja Krievijas himnu, bet 30. septembrī svinīgajā pasākumā Sarkanajā laukumā par godu Ukrainas četru apgabalu aneksijai iesildīja pašu prezidentu Vladimiru Putinu.

Aizvien vairāk vizuāli pieskaņojoties iekšējai būtībai "Shaman" izpelnījās skandalozu slavu,  savu klipu "Mi" (Mēs) ierakstot Sarkanajā laukumā nacistu fīrera Ādolfa Hitlera dzimšanas dienā, tērpies atbilstošā nacistiski patriotiskā apģērbā.

Lieki teikt, nekādas sankcijas viņam netika piemērotas, tieši otrādi, mūsdienu reihā viņš ir faktiski vispopulārākais izpildītājs, ar ko Kremlis cer piesaistīt jauniešus. Viņa klipus un koncertus regulāri rāda Krievijas centrālajos televīzijas kanālos.

Vēl vairāk — tika sodīts bijušais deputāts, kurš atļāvās salīdzināt "Shaman" ar nacistiem.

Ironiski, bet analoģijas ar nacistiem bija tik uzkrītošas, ka neizturēja pat daži Kremļa propagandisti, kas paši slēpjas aiz "antifašistu" izkārtnes, bet propagandē tīri nacistiskus uzskatus, tikai ebreju vietā viņiem ir ukraiņi un pārējās "nepateicīgās" tautas un valstis, kas jāatgriež Krievijas impērijas sastāvā.

Neiztika bez ļoti trāpīgiem kurioziem. 2023. gada 9. septembrī izlaisto "Shaman" klipu "Moi boi" (Mana cīņa), "YouTube" vācu subtitros iztulkoja kā "Mein Kampf". Kā zināms, tas ir Ādolfa Hitlera slavenās grāmatas nosaukums, kurā viņš izklāsta savu pasaules uzskatu.

Gluži pēc Freida (ekrānuzņēmums no "YouTube")

Acīmredzami pēc nacistiskajām analoģijām un kodolkara glorificēšanas šī jaunieša daiļrade sasniegs jaunas virsotnes, skalojot jaunās paaudzes smadzenes, lai viņus pārvērstu Putina "lielgabalgaļā". Galu galā arī Hitlers kara beigās ķērās pie "hitlerjūgenda" pusaudžiem un bērniem, lai viņus sūtītu drošā nāvē. Pilnīgi iespējams, ka viss vēl priekšā.