foto: AP/Scanpix
Krievu vēlme karot iet mazumā, bet grib paturēt nolaupīto
Pasaulē
2023. gada 3. novembris, 06:34

Krievu vēlme karot iet mazumā, bet grib paturēt nolaupīto

Jauns.lv

Krievijas iedzīvotāju atbalsts karam pret Ukrainu nokrities līdz 37%, zemākajam līmenim kopš iebrukuma pērn februārī, liecina “Levada centra” aptauja.

Uz jautājumu, vai karš jāturpina, ar stingru “jā” atbildējuši 24% aptaujāto, vēl 13% drīzāk atbalsta turpmāku agresiju. Kopš maija kareivīgi noskaņoto krievu īpatsvars samazinājies par 11 procentiem, un pērn vasarā tā bija pārliecināti 76 procenti.

Tikmēr 66% atbalsta nepieciešamību sākt sarunas par mieru – 32% noteikti (tas ir rekords visa kara laikā), 24% – drīzāk, bet 7% bijis grūti atbildēt.

Visagresīvāk ir noskaņoti pensionāri – vecuma grupā virs 55 gadiem kara turpināšanu atbalsta 45%, kamēr grupā no 18 līdz 24% tā domā 23 procenti. Vecāka gadagājuma aptaujātie ir vienīgie, kam viedoklis par atbalstu karam vai mieram sadalās līdzīgi.

Visbiežāk karu grib turpināt tie, kas uzticas Krievijas televīzijai (46%) un “Telegram” kanāliem (41%), bet miera piekritēji vairāk dod priekšroku sociālajiem tīkliem (65%) un “YouTube” (69%).

Vienlaikus no salaupītā lielākā daļa krievu atteikties negrib – 70% atbalstītu miera sarunas ar noteikumu, ka Ukrainai anektētās teritorijas paliktu Krievijai. Miera labad atteikties no sagrābtā gatavi 34 procenti.