foto: REUTERS/SCANPIX
Pāvests apmeklēs COP28 klimata konferenci Dubaijā
Pāvests Francisks.
Pasaulē
2023. gada 1. novembris, 22:59

Pāvests apmeklēs COP28 klimata konferenci Dubaijā

Jauns.lv/LETA

Pāvests Francisks apmeklēs ANO organizētās ikgadējās sarunas par klimata pārmaiņām COP28, kas 30.novembrī sāksies Dubaijā.

"Es došos uz Dubaiju. Domāju, ka došos no 1. līdz 3.decembrim. Tur pavadīšu trīs dienas," Itālijas televīzijai "Rai 1" trešdien sacīja 86 gadus vecais Francisks. Šī būs pirmā reize, kad pāvests apmeklēs COP samitu kopš to aizsākumiem 1995.gadā.

Kopš kļūšanas par pāvestu 2013.gadā Francisks par vienu no galvenajām sava pontifikāta tēmām ir izvirzījis vides jautājumus.

Oktobra sākumā Francisks atjaunoja savu pirms astoņiem gadiem publicēto tēzei par cilvēka izraisīto klimata pārmaiņu postošo ietekmi. Jaunais pāvesta teksts "Laudate Deum" ir turpinājums 2015.gadā publicētajai enciklikai "Laudato Si", ko veidoja gandrīz 200 lappuses. Tā bija adresēta ne tikai pasaules 1,3 miljardiem katoļu, bet visiem planētas iedzīvotājiem, aicinot uz globālu solidaritāti, lai kopīgiem spēkiem aizsargātu "mūsu kopējās mājas".

Ikgadējās sarunas, ko dēvē par COP, katru reizi notiek citā reģionā un pulcē desmitiem tūkstošu dalībnieku, tai skaitā pasaules līderus un uzņēmējus. Pēc šā gada COP28, kas sāksies 30.novembrī Apvienotajos Arābu Emirātos (AAE), 2024.gada sarunas paredzētas kādā no Austrumeiropas valstīm.