foto: AFP/Scanpix
Čehijas ministre aicina izstāties no ANO
“Laiks vākties prom,” par dalību ANO saka Čehijas aizsardzības ministre Jana Černohova.
Pasaulē
2023. gada 29. oktobris, 20:16

Čehijas ministre aicina izstāties no ANO

Jauns.lv

Čehijas aizsardzības ministre Jana Černohova aicina savu valsti izstāties no ANO.

Iemesls šādai nostājai ir organizācijas Ģenerālās asamblejas rezolūcija par karu Tuvajos Austrumos, kas nenosoda HAMAS uzbrukumu Izraēlai. “Tikai 14 valstis, to skaitā arī mūsu, skaidri nostājās pret HAMAS teroristu paveikto bezprecedenta teroraktu. Man ir kauns par ANO,” Černohova norāda, ka Čehijai nav, ko gaidīt no organizācijas, kas “atbalsta teroristus un neciena tiesības uz pašaizsardzību”.

Ministre atgādina, ka saskaņā ar ANO statūtiem no Ģenerālās asamblejas var izslēgt valsti, kas “sistemātiski pārkāpj principus”. Tomēr Irāna regulāri draud Izraēlai, un nekas nenotiek, Krievija karo pret Ukrainu, bet “ANO tas neuztrauc”. Turklāt Krievija joprojām ir ar veto tiesībām Drošības padomē.

ANO Ģenerālā asambleja pēc Jordānijas ierosinājuma pieņēmusi rezolūciju par uguns pārtraukšanu Gazā. Par nobalsoja 120 no 193 dalībvalstīm. Dokumentā nav pat pieminēta HAMAS, un nav prasības atbrīvot par ķīlniekem sagrābtos Izraēlas karavīrus. Kanādas priekšlikumu rezolūcijā pieminēt HAMAS vairākums noraidīja.

Jāatgādina, ANO priekštece Tautu savienība 1939. gadā izslēdza PSRS pēc agresijas pret Somiju, bet nacistiskā Vācija un Japāna izstājās pašas jau 1933. gadā. Tiesa gan, Itāliju pēc iebrukuma Abesīnijā, tagadējā Etiopijā, no organizācijas neizslēdza, tā izstājās pati 1937. gadā.