Viņa nebija piesegusi matus. Pēc satikšanās ar Irānas "tikumības policiju" mirusi 16 gadus veca meitene
Armitas Garavandas nāves iemeslu versijas kretni atšķiras, kas Irānā noteikti visai regulāri.
Pasaulē
2023. gada 28. oktobris, 21:44

Viņa nebija piesegusi matus. Pēc satikšanās ar Irānas "tikumības policiju" mirusi 16 gadus veca meitene

Jauns.lv

Slimnīcā mirusi 16 gadus vecā irāniete Armita Garavanda, kura nonāca komā pēc tam, kad bija satikusi "tikumības policijas" pārstāvjus. Par to vēsta Irānas ziņu aģentūra “Borna”, kas saistīta ar Sporta un jaunatnes politikas ministriju.

"1. oktobra rītā, kad viņa kopā ar draugiem mēģināja iekļūt metro vagonā, Armita Garavanda piedzīvoja pēkšņas spiediena izmaiņas un zaudēja līdzsvaru. Viņa atsitās pret stacijas sienu un guva galvas traumu. <...> Diemžēl cietušās smadzeņu bojājumu rezultātā viņa kādu laiku atradās komā, bet pirms stundas nomira," raksta “Borna”, citējot oficiālo notikumu versiju.

Garavandas aizturēšana notika 1. oktobrī Teherānas metro stacijā Šohada. Tiesībsargājošās iestādes uzskatīja, ka meitene "pārkāpusi hidžaba obligātās nēsāšanas noteikumu". Valsts plašsaziņas līdzekļos publicētajos aizturēšanas kadros redzams, kā kārtībnieki izved no vilciena bezsamaņā esošu meiteni.

Savukārt Norvēģijā bāzētā cilvēktiesību aizsardzības grupa “Hengaw” apgalvo, ka Armita Garavanda aizturēšanas laikā nonākusi komā tikumības policijas darbinieku fiziskas vardarbības dēļ. Irānas varasiestādes noliedz, ka pret meiteni būtu pielietots spēks.

Pēc aizturēšanas Garavande atradās Irānas Gaisa spēku “Fajr” slimnīcā, kur atradās liels skaits tiesībsargājošo iestāžu darbinieku, bet nevienam no tuviniekiem netika atļauts apciemot cietušo.

foto: AP/Scanpix
Teherānas metro stacijā notikušais rada daudz jautājumu.

“Hengaw” pārstāve Avjera Šehi CNN iepriekš pastāstīja, ka metro stacijā pie Garavandas pienākuši “tikumības policijas” pārstāvji, kuri aicināja viņu “sakārtot hidžabu”, kuru meitene nemaz nebija uzvilkusi. "Šī prasība izraisīja strīdu, kurā “tikumības policisti” uzbruka pusaudzei.” Meitene tika pagrūsta un viņa nokrita.

Pēc sieviešu protestiem Irānā notikuši vairāki skolnieču masveida indēšanas gadījumi. Varas iestādes vaino ārējos un iekšējos ienaidniekus, bet sabiedrība neizslēdz arī varasiestāžu pirkstu.

Tā tas izskatījās: irānietēm pirmo reizi 40 gadu laikā ļauj vērot futbola maču

gallery icon

Pagājušajā rudenī Irānā notika lielākie masu protesti kopš 1979. gada revolūcijas - tie aptvēra 160 pilsētas visā 31 valsts provincē. Tie sākās pēc 22 gadus vecās Džinas Mahsas Amini nāves apcietinājumā. Policija meiteni aizturēja par to, ka tā esot "nepareizi" nēsājusi hidžabu jeb galvassegu. Arī toreiz Irānas varasiestādes noliedza, ka pret Amini būtu kāds izturējies fiziski vardarbīgi. Tika apgalvots, ka meitene esot cietusi no sirdslēkmes, pēc kuras viņa nonāc komā.

Irānietes futbola stadionā un mājās

gallery icon