foto: AP/Scanpix
Nīderlandē sāk runāt par nepieciešamību atgriezt ukraiņu bēgļus mājās
Pasaulē
2023. gada 27. oktobris, 05:37

Nīderlandē sāk runāt par nepieciešamību atgriezt ukraiņu bēgļus mājās

Jauns.lv

Jau ir pienācis laiks padomāt par to 100 tūkstošu ukraiņu bēgļu atgriešanos Ukrainā, kuri šobrīd atrodas Nīderlandē.

To "Human Capital Forum" uzstāšanās laikā "Ukraiņi. Ekonomika. Nākotne" paziņoja Nīderlandes vēstnieks Ukrainā Johannes de Mols. savu viedokli viņš skaidroja ar to, ka Ukrainai jāpalielina resurss valsts atjaunošanai.

"Manā valstī, Nīderlandē, ir 100 tūkstoši ukraiņu. Viņi ir viegli integrējušies, un mēs to novērtējam, bet tajā pašā laikā ir risks. Ukrainai ir vajadzīgi šie cilvēki, viņu prasmes, zināšanas, lai atjaunotu valsti. Viens no izaicinājumiem, ko mēs šobrīd redzam - kā šos cilvēkus atgūt," skaidroja diplomāts.

Viņš piebilda, ka dialoga sākšanu par ukraiņu atgriešanos dzimtenē atbalsta visā Eiropā un šim jautājumam jāpievēršas pēc iespējas ātrāk.

Ukraiņu bēgļi

Eiropas Savienības valstīs dzīvo vairāk nekā 4 miljoni bēgļu no Ukrainas. Visvairāk ukraiņu patvērušies no kara Polijā, Vācijā un Čehijā.

Pēc vairāk nekā pusotra kara gada Eiropas valstis sāka piedāvāt ukraiņu bēgļiem naudas palīdzību ar mērķi mudināt viņus atgriezties mājās. Konkrēti par to paziņoja Šveice un Norvēģija.

Bet 23. oktobrī kļuva zināms, ka viena no Ukrainas bēgļiem dāsnākajām valstīm - Īrija - plāno būtiski samazināt atbalstu, vēsta UNIAN.