Pasaulē
2023. gada 25. oktobris, 10:33

TEKSTA TIEŠRAIDE. Krievijas karš Ukrainā: krievu iebrucēji aktivizējušies pierobežā ar Sumu apgabalu

Ārzemju nodaļa

Jauns.lv

Kopš 2022. gada 24. februāra Krievija īsteno iebrukumu Ukrainā. Kopš kara sākuma ar artilēriju un raķetēm apšaudītas vairākas Ukrainas pilsētas, ik dienu valstī bez mitas skanot trauksmes sirēnām. Bojāgājušo Ukrainas civiliedzīvotāju skaits mērāms vairākos tūkstošos, bet agresorvalsts Krievija ziņas par saviem zaudējumiem neatklāj. Kara dēļ pamest savas mājas un bēgļu gaitās doties nācies miljoniem ukraiņu.

Seko Jauns.lv teksta tiešraidei, lai par jaunākajiem notikumiem uzzinātu pirmais. Iepriekšējās teksta tiešraides arhīvs skatāms šeit un šeit.

Krievijas agresija Ukrainā

pirms 2 stundām
Agresorvalsts tiesa cenšas piedzīt milzu naudu no aizejošā IKEA

Krievijas tiesa pieprasa no IKEA 12,9 miljardus rubļu (129 miljoni eiro), kurus tās Krievijas struktūrvienība OOO "Torg" samaksāja par Krievijā pārdotajām precēm ar "Torg" saistītajai Īrijas kompānijai "Fami Limited". Maskavas arbitrāžas tiesa atzina darījumu par spēkā neesošu un pieprasa to samaksāt Krievijas budžetā, darījumu argumentējot kā "amorālu". Juristi to uzskata par precedentu, ka turpmāk Krievija varēs konfiscēt mantu jebkurā darījumā, kuru tiesa atzīs par nelikumīgu, raksta "Kommersant".

pirms 2 stundām
Nemierīgi arī Kremļa diktatora Putina dzimtajā pilsētā Sanktpēterburgā — tur atkal deg

Spēcīgs ugunsgrēks Santkpēterburgas rūpnīcas noliktavās, liesmās vairāk nekā 100 kvadrātmetri.

pirms 3 stundām
Tomēr ne visi jakuti ir ar Krievijas propagandas izskalotām smadzenēm, ne viens vien karo arī Ukrainas pusē
pirms 3 stundām
Kazahstānā aizturēts krievu dezertieris

Kazahstānas galvaspilsētā Astanā aizturēts no Krievijas armijas dezertējušais Kamils Kasimovs, vēsta "Radio Brīvība" kazahu redakcija, atsaucoties uz aizturētā brāli un kazahu cilvēktiesību aktīvistu Artūru Alhasovu.

Aizturēšana Astanā notikusi 23 gadus vecā vīrieša darba vietā.

Kasimovs līgumu ar Krievijas Aizsardzības ministriju parakstījis vēl pirms Krievijas pilna mēroga iebrukuma Ukrainā, bet 2023.gada jūnijā aizbraucis uz Kazahstānu, lai nebūtu jāpiedalās karā pret Ukrainu.

Viņš aizturēts 23.aprīlī, bet publiski par to zināms kļuvis tikai tagad.

Kasimovs aizvests civilā automašīnā uz Krievijas armijas daļu Priozerskā, Kazahstānas Karaghandi apgabalā, kur viņš tiek turēts joprojām.

Krievijā Kasimovam izvirzītas apsūdzības pēc panta par dezertēšanu, kas paredz 15 gadu cietumsodu.

pirms 4 stundām
Kārtējais stāsts, kā Krievijā rūpējas par "specoperācijas" veterāniem

Krievijas Tālo Austrumu pilsētā Vladivostokā "specoperācijas" veterānam, kurš Ukrainā pazaudējis kāju (puspasaules nobraucis no savas dzimtās vietas, lai pašaudītu Ukrainā un kļūtu par invalīdu), kaimiņš salauza roku par "pārāk trokšņaino protēzi".

pirms 4 stundām
Kremļa diktators Putins stāsta, ka viņa ģimenē jau mācās "vecākā brāļa" valodu

“Daudz zinu par jūsu kaujas mākslām, ieskaitot ušu, kas mūsu valstī ir ļoti populārs, cienu ķīniešu filozofiju. Arī manas ģimenes locekļi aizraujas ar Ķīnu, un daži mācās ķīniešu valodu," viņš pastāstīja Ķīnas ziņu aģentūrai "Siņhua".

Vairāk lasiet šeit.

pirms 4 stundām
Igaunijas premjerministre Kaja Kallasa uzskata, ka bailes kavē pietiekamu Rietumu atbalstu Ukrainai cīņā pret krievu okupantiem

Viņa norāda, ka Rietumi baidās ne tikai no Krievijas iespējām izraisīt kodolkaru, bet arī organizēt nekontrolētu migrantu straumi.

pirms 5 stundām
Reiha televīzijā apzelē, kā pārbaudīt amatpersonu seksuālo orientāciju un ko darīt ar homoseksuālistiem

Tikmēr medijos jau sen par netradicionālās orientācijas pārstāvi norādītais Vjačeslavs Volodins netraucēti jau daudzus gadus vada Krievijas Valsts domi.

pirms 5 stundām
Sagūstītais jakuts stāsta, ka devies slaktēt ukraiņus, jo dzīvo nabadzībā un vajag naudu

Tikmēr Jakutijā jeb Sahas Republikā ir milzīgi dimantu krājumi, ar kuru eksportu Krievija pelna lielu naudu.

pirms 6 stundām
Tusks: Polija tērēs 2,3 miljardus eiro austrumu robežas stiprināšanai

Polija tērēs vairāk nekā 2,3 miljardus eiro savas austrumu robežas stiprināšanai, sestdien pavēstīja premjerministrs Donalds Tusks.

"Mēs esam pieņēmuši lēmumu investēt desmit miljardus zlotu savā drošībā un galvenais - mūsu austrumu robežas stiprināšanā," sacīja premjers, projektu dēvējot par "austrumu vairogu".

Rādīt vairāk

Karš Ukrainā sākās, Krievijas prezidentam Vladimiram Putinam ceturtdien, 24. februārī, negaidīti sakot runu Krievijas televīzijā, paziņojot par "militāru operāciju" Ukrainā un aicinot Ukrainas armiju "'nolikt ieročus".

"Es esmu pieņēmis lēmumu par militāru operāciju," sacīja Putins neilgi pirms plkst.6 (plkst.5 pēc Latvijas laika). 

Viņš apgalvoja, ka operācijas mērķis ir civiliedzīvotāju aizsardzība un tā ir atbilde uz draudiem no Ukrainas puses. Putins piebilda, ka Krievijai nav mērķis okupēt Ukrainu un ka atbildība par asinsizliešanu gulstas uz Ukrainas '"režīmu".

Putins brīdināja pārējās valstis, ka jebkāds mēģinājums iejaukties Krievijas rīcībā novedīs pie "sekām, kādas tās nekad nav redzējušas".