Pasaulē

TEKSTA TIEŠRAIDE. Krievijas karš Ukrainā: okupanti pirmo reizi Ukrainā izmantojuši lieljaudas aviācijas vakuumbumbu ODAB-9000

Ārzemju nodaļa

Jauns.lv

Kopš 2022. gada 24. februāra Krievija īsteno iebrukumu Ukrainā. Kopš kara sākuma ar artilēriju un raķetēm apšaudītas vairākas Ukrainas pilsētas, ik dienu valstī bez mitas skanot trauksmes sirēnām. Bojāgājušo Ukrainas civiliedzīvotāju skaits mērāms vairākos tūkstošos, bet agresorvalsts Krievija ziņas par saviem zaudējumiem neatklāj. Kara dēļ pamest savas mājas un bēgļu gaitās doties nācies miljoniem ukraiņu.

TEKSTA TIEŠRAIDE. Krievijas karš Ukrainā: okupanti...

Seko Jauns.lv teksta tiešraidei, lai par jaunākajiem notikumiem uzzinātu pirmais. Iepriekšējās teksta tiešraides arhīvs skatāms šeit un šeit.

Krievijas agresija Ukrainā

Šodien 16:11
Ukrainas tankisti Pokrovskas frontes sektorā apšauda krievu okupantus

Ukrainas tankisti no 59. motorizētās brigādes tiešā mērķējumā šauj uz Krievijas pozīcijām pie Cukurinas.

Šodien 15:56
Zelenskis veicis izmaiņas Ukrainas Ārējās izlūkošanas dienestā

Ukrainas prezidents atlaidis Olehu Lugovski no vadītāja vietnieka amata un iecēlis viņu par vadītāja pirmo vietnieku. Arī Olehs Siņaiko ticis atcelts no vadītāja vietnieka amata, viņa vietā iecelts Genādijs Bohačs.

Šodien 15:23
Argentīnas prezidents kritizē ANO par bezspēcību konfliktu novēršanā

Argentīnas prezidents Havjers Milejs kritizēja ANO saistībā ar pastāvīgo Drošības padomes locekļu veto tiesībām, kas, viņaprāt, tiek izmantotas, lai aizsargātu viņu pašu intereses. Viņš nosodīja organizācijas nespēju atrisināt globālos konfliktus, piemēram, Krievijas iebrukumu Ukrainā.

Šodien 15:08
Ukraiņu artilēristi raida raķetes uz krievu iebrucēju pozīcijām
Šodien 14:53
Hodžess norāda, ka NATO "nepietiekami" gatavojas liela mēroga karam ar Krieviju

NATO trūkst atbilstošas ​​pretgaisa aizsardzības, mobilitātes, munīcijas un domāšanas, lai tā būtu pilnībā gatava liela mēroga karam, 2.oktobrī sacīja atvaļinātais ASV ģenerālleitnants Bens Hodžess.

Uzstājoties diskusijā Varšavas drošības forumā, kurā piedalījās arī "Kyiv Independent", Hodžess sacīja, ka daudzi Eiropas politiskie un militārie līderi pilnībā neatzīst iespējamā kara ar Krieviju realitāti.

Šodien 14:36
Čehijas holdings CSG parakstījis divus līgumus ar Ukrainas aizsardzības nozari

Čehijas holdings CSG ir parakstījis divus līgumus ar Ukrainas aizsardzības nozari par 155 mm lādiņu ražošanu. Viens līgums ir saistīts ar komponentu piegādi, bet otrs attiecas uz ražošanas licencēšanu.

Sagatavošanās ražošanai jau notiek, un ražošanu paredzēts sākt 2025. gada sākumā. Plānos ir saražot aptuveni 100 000 155 mm lādiņus 2025. gadā un vairāk nekā 300 000 lādiņus 2026. gadā, un daži lādiņi tiks ražoti Čehijā. Turklāt CSG mērķis ir Ukrainā ražot rezerves daļas bruņumašīnām.

Šodien 14:14
Krievijā 13 cilvēkiem piespriesti gari cietumsodi par sabotāžu

Krievijas tiesa trešdien piespriedusi garus cietumsodus 13 cilvēkiem par sabotāžu ar mērķi kavēt Krievijas iebrukumu Ukrainā.

Kopš Krievijas atkārtotā iebrukuma Ukrainā 2022.gada februārī Krievijā biežāk notiek dedzināšanas un cita veida uzbrukumi dzelzceļa infrastruktūrai un militāriem objektiem, un Krievijas tiesas bieži piespriedušas šajās lietās apsūdzētajiem bargus sodus.

Karatiesa Sibīrijas pilsētā Čitā paziņoja, ka notiesājusi 13 vīriešus par 13 sabotāžas gadījumiem. Uzbrukumi bijuši vērsti pret stratēģiski svarīgiem transporta infrastruktūras objektiem un enerģētikas objektiem.

Šodien 13:54
Ukrainā krituši ķīniešu algotņi, kuri karoja Krievijas pusē

Ķīniešu algotņi "Kola" un "Sprite", kuri karoja Krievijas armijā, frontē gājuši bojā ātrāk, nekā ilga viņu ceļojums uz Ukrainu.

Šodien 13:32
"BAE Systems" plāno apkalpot un lokalizēt "M777" ražošanu Ukrainā

Par to paziņojis uzņēmuma izpilddirektors.

ASV aizsardzības darbuzņēmējs "AeroVironment" ir parakstījis līgumu ar Ukrainas uzņēmumu par "Switchblade 600" dronu ražošanas lokalizāciju Ukrainā.

Šodien 13:26
Ukrainas armijas virspavēlniecība atļāvusi atvilkt ukraiņu spēkus un izvest tos no Vuhledaras

Ukraiņu vienības ir atstājušas Vuhledaru, lai saglabātu personālsastāvu, kara tehniku un ieņemtu pozīcijas turpmākai cīņai, trešdien paziņojusi Ukrainas armijas grupa "Hortica".

"Ilgstošu kauju rezultātā, ciešot milzu zaudējumus pretinieks neatteicās no mēģinājumiem ieņemt Vuhledaru," teikts karaspēka grupas "Hortica".

Rādīt vairāk

Karš Ukrainā sākās, Krievijas prezidentam Vladimiram Putinam ceturtdien, 24. februārī, negaidīti sakot runu Krievijas televīzijā, paziņojot par "militāru operāciju" Ukrainā un aicinot Ukrainas armiju "'nolikt ieročus".

"Es esmu pieņēmis lēmumu par militāru operāciju," sacīja Putins neilgi pirms plkst.6 (plkst.5 pēc Latvijas laika). 

Viņš apgalvoja, ka operācijas mērķis ir civiliedzīvotāju aizsardzība un tā ir atbilde uz draudiem no Ukrainas puses. Putins piebilda, ka Krievijai nav mērķis okupēt Ukrainu un ka atbildība par asinsizliešanu gulstas uz Ukrainas '"režīmu".

Putins brīdināja pārējās valstis, ka jebkāds mēģinājums iejaukties Krievijas rīcībā novedīs pie "sekām, kādas tās nekad nav redzējušas".