Pasaulē

TEKSTA TIEŠRAIDE. Krievijas karš Ukrainā: okupanti pārvieto tehniku ​​no Hersonas virziena uz Kurskas apgabalu

Ārzemju nodaļa

Jauns.lv

Kopš 2022. gada 24. februāra Krievija īsteno iebrukumu Ukrainā. Kopš kara sākuma ar artilēriju un raķetēm apšaudītas vairākas Ukrainas pilsētas, ik dienu valstī bez mitas skanot trauksmes sirēnām. Bojāgājušo Ukrainas civiliedzīvotāju skaits mērāms vairākos tūkstošos, bet agresorvalsts Krievija ziņas par saviem zaudējumiem neatklāj. Kara dēļ pamest savas mājas un bēgļu gaitās doties nācies miljoniem ukraiņu.

TEKSTA TIEŠRAIDE. Krievijas karš Ukrainā: okupanti...

Seko Jauns.lv teksta tiešraidei, lai par jaunākajiem notikumiem uzzinātu pirmais. Iepriekšējās teksta tiešraides arhīvs skatāms šeit un šeit.

Krievijas agresija Ukrainā

Vakar 23:57
Ukraiņi ar FPV dronu iznīcina okupantu bruņutransportieri BTR-82
Vakar 23:33
ASV Kongress un Baltais nams tuvu, lai panāktu vienošanos par Ukrainas palīdzības paketes termiņa pagarināšanu

ASV Kongress un Baltais nams tuvu, lai panāktu vienošanos par  6 miljardu dolāru vērtās Ukrainas palīdzības paketes termiņa pagarināšanu, ziņo "Reuters" avoti.

Pentagons plāno izmantot "katru dolāru un centu" no līdzekļiem, kuru termiņš beidzas.

Vakar 23:15
Maz ticams, ka Krievija tuvākajā laikā izsludinās mobilizāciju

ASV kara izpētes institūts (ISW) norāda, ka maz ticams, ka Krievija tuvākajā laikā izsludinās mobilizāciju, jo Putins bažījas par režīma stabilitāti.

Neskatoties uz Ukrainas iebrukumu Kurskas apgabalā, Putins dod priekšroku brīvprātīgo vervēšanai, nevis mobilizācijai, baidoties no sabiedrības pretreakcijām.

Vakar 22:57
Hersonas apgabalā notriekti divi okupantu novērošanas droni

Ukraiņiem izdevās likvidēt okupantu ZALA un Supercam dronus.

Vakar 22:36
Ukrainas 126. teritoriālā aizsardzības vienība sargā debesis virs Hersonas apgabala
Vakar 22:10
Spīdzināšanu pārcietis ukraiņu karavīrs neatpazīst savu māti

22 gadus vecs ukraiņu karavīrs atgriezās mājās pēc diviem gadiem Krievijas gūstā. Pusis nerunā, neatpazīst savu māti un ne uz ko nereaģē.

Karavīra biedri stāsta, ka viņš tika spīdzināts ar elektrošoku.

Vakar 21:46
Ukraina apstiprina jaunu vietējā ražojuma visurgājēju amfībiju "Takha"

Ukrainas Aizsardzības ministrija ir atļāvusi Ukrainas bruņotajiem spēkiem izmantot visurgājēju amfībiju "Takha", teikts tās 20. septembra paziņojumā.

Vakar 21:25
Norvēģija palielinās civilo palīdzību Ukrainai

Norvēģija šogad palielinās civilo palīdzību Ukrainai par pieciem miljardiem kronu (426 miljoniem eiro) un pagarinās palīdzības paketi vēl par trim gadiem līdz 2030.gadam, piektdien paziņojis šīs valsts premjerministrs.

Līdz ar to kopējais palīdzības apjoms sasniegs 135 miljardus kronu (11,5 miljardus eiro). Līdz šim tie bija 75 miljardi kronu (6,4 miljardi eiro) līdz 2027.gadam.

Norvēģija jau bija apsolījusi 22 miljardus kronu (1,9 miljardus eiro) militārajai un civilajai palīdzībai šim gadam, un papildu pieci miljardi kronu tiks novirzīti "svarīgām civilajām vajadzībām", paziņoja Norvēģijas premjerministrs Jūnass Gārs Stēre.

Vakar 21:13
Austrālijā pēta iespēju nodot Ukrainai norakstītos tankus "Abrams"

Austrālija var nodot Ukrainai amerikāņu "Abrams" tankus, kas iepriekš tikuši norakstīti. Valdība apsver iespēju veikt šādas piegādes, ziņo "The Sydney Morning Herald".

Izdevums norāda, ka Austrālijas valdība kopā ar ASV varas iestādēm izstrādā plānu, kas paredz "Abrams" tanku pārvietošanu uz Ukrainu.

Žurnālisti pamanīja, ka Austrālijas aizsardzības ministrs Ričards Mārlss, kurš februārī izslēdza iespēju piegādāt Ukrainai tankus "Abrams", mīkstinājis savu retoriku.

"Ir vairākas iespējas, par kurām mēs runājam ar Ukrainas valdību," pagājušajā mēnesī atzīmēja amatpersona.

Vakar 20:47
Ukrainas drošības dienests aizturējis 5 naftas pētniecības institūta amatpersonas

Ukrainas drošības dienests (SBU) aizturējis piecas Kijivā bāzēta naftas pētniecības institūta amatpersonas par sadarbību ar Krieviju

Viņi, iespējams, sniedza projekta dokumentāciju un attālinātu atbalstu, lai atjaunotu Ukrainas dronu uzbrukumos sabojātās Krievijas naftas pārstrādes rūpnīcas.

Rādīt vairāk

Karš Ukrainā sākās, Krievijas prezidentam Vladimiram Putinam ceturtdien, 24. februārī, negaidīti sakot runu Krievijas televīzijā, paziņojot par "militāru operāciju" Ukrainā un aicinot Ukrainas armiju "'nolikt ieročus".

"Es esmu pieņēmis lēmumu par militāru operāciju," sacīja Putins neilgi pirms plkst.6 (plkst.5 pēc Latvijas laika). 

Viņš apgalvoja, ka operācijas mērķis ir civiliedzīvotāju aizsardzība un tā ir atbilde uz draudiem no Ukrainas puses. Putins piebilda, ka Krievijai nav mērķis okupēt Ukrainu un ka atbildība par asinsizliešanu gulstas uz Ukrainas '"režīmu".

Putins brīdināja pārējās valstis, ka jebkāds mēģinājums iejaukties Krievijas rīcībā novedīs pie "sekām, kādas tās nekad nav redzējušas".