Pasaulē

TEKSTA TIEŠRAIDE. Krievijas karš Ukrainā: okupanti pirmo reizi Ukrainā izmantojuši lieljaudas aviācijas vakuumbumbu ODAB-9000

Ārzemju nodaļa

Jauns.lv

Kopš 2022. gada 24. februāra Krievija īsteno iebrukumu Ukrainā. Kopš kara sākuma ar artilēriju un raķetēm apšaudītas vairākas Ukrainas pilsētas, ik dienu valstī bez mitas skanot trauksmes sirēnām. Bojāgājušo Ukrainas civiliedzīvotāju skaits mērāms vairākos tūkstošos, bet agresorvalsts Krievija ziņas par saviem zaudējumiem neatklāj. Kara dēļ pamest savas mājas un bēgļu gaitās doties nācies miljoniem ukraiņu.

TEKSTA TIEŠRAIDE. Krievijas karš Ukrainā: okupanti...

Seko Jauns.lv teksta tiešraidei, lai par jaunākajiem notikumiem uzzinātu pirmais. Iepriekšējās teksta tiešraides arhīvs skatāms šeit un šeit.

Krievijas agresija Ukrainā

Šodien 14:14
Krievijā 13 cilvēkiem piespriesti gari cietumsodi par sabotāžu

Krievijas tiesa trešdien piespriedusi garus cietumsodus 13 cilvēkiem par sabotāžu ar mērķi kavēt Krievijas iebrukumu Ukrainā.

Kopš Krievijas atkārtotā iebrukuma Ukrainā 2022.gada februārī Krievijā biežāk notiek dedzināšanas un cita veida uzbrukumi dzelzceļa infrastruktūrai un militāriem objektiem, un Krievijas tiesas bieži piespriedušas šajās lietās apsūdzētajiem bargus sodus.

Karatiesa Sibīrijas pilsētā Čitā paziņoja, ka notiesājusi 13 vīriešus par 13 sabotāžas gadījumiem. Uzbrukumi bijuši vērsti pret stratēģiski svarīgiem transporta infrastruktūras objektiem un enerģētikas objektiem.

Šodien 13:54
Ukrainā krituši ķīniešu algotņi, kuri karoja Krievijas pusē

Ķīniešu algotņi "Kola" un "Sprite", kuri karoja Krievijas armijā, frontē gājuši bojā ātrāk, nekā ilga viņu ceļojums uz Ukrainu.

Šodien 13:32
"BAE Systems" plāno apkalpot un lokalizēt "M777" ražošanu Ukrainā

Par to paziņojis uzņēmuma izpilddirektors.

ASV aizsardzības darbuzņēmējs "AeroVironment" ir parakstījis līgumu ar Ukrainas uzņēmumu par "Switchblade 600" dronu ražošanas lokalizāciju Ukrainā.

Šodien 13:26
Ukrainas armijas virspavēlniecība atļāvusi atvilkt ukraiņu spēkus un izvest tos no Vuhledaras

Ukraiņu vienības ir atstājušas Vuhledaru, lai saglabātu personālsastāvu, kara tehniku un ieņemtu pozīcijas turpmākai cīņai, trešdien paziņojusi Ukrainas armijas grupa "Hortica".

"Ilgstošu kauju rezultātā, ciešot milzu zaudējumus pretinieks neatteicās no mēģinājumiem ieņemt Vuhledaru," teikts karaspēka grupas "Hortica".

Šodien 12:55
Krievu okupanti nomet uz Volčansku aviācijas bumbu ODAB-9000

Krievi pirmo reizi Ukrainā izmantojuši lieljaudas aviācijas vakuumbumbu ODAB-9000, video publicējuši prokremliskie "Telegram" kanāli. Tiek apgalvots, ka kadri uzņemti Volčanskā, Harkivas apgabalā. Mediji ziņo, ka šāda veida bumba ir viens no spēcīgākajiem kodolieročiem pasaulē.

Šodien 12:13
Krievu okupētā Vuhledara. Viss, kas no pilsētas palicis pāri
Šodien 11:44
Nacistu tradīcijās: krievi Ukrainā saliek ierindā un nošauj lielu grupu ar karagūstekņiem

Krievijas okupanti Ukrainā kārtējo reizi pierādījuši, ka karot prot tikai un vienīgi pārkāpjot likumus un pastrādājot zvērības. Pie Nikolajevkas un Suhojjaras ciemiem Doņeckas apgabala Pokrovskas rajonā nošauti 16 ukraiņu karagūstekņi, kuri padevās, informē Ukrainas ģenerālprokuratūra. Vairāk lasi šeit.

Šodien 11:28
Okupanti ar droniem uzbrukuši Odesas apgabalam

Naktī uz 2. oktobri okupanti ar bezpilota lidaparātiem uzbruka Odesas apgabalam. Mērķis bija ostas infrastruktūra Izmailas rajonā.

Apšaudes rezultātā tika ievainoti divi vīrieši - kravas automašīnu vadītāji, no kuriem viens bija Turcijas pilsonis. Uzbrukums izraisīja ugunsgrēku, kas tika ātri nodzēsts, taču tika sabojāts Orlovkas kontrolpunkts, kā arī uz laiku tika pārtraukta robežas šķērsojuma darbība.

Krievi apzināti apšaudīja kontrolpunktu, apgrūtinot civiliedzīvotāju robežas šķērsošanu, sacīja Odesas reģiona militārās administrācijas vadītājs Oļehs Kipers.

Šodien 10:54
Krievija tēlo miera balodi un aicina Tuvo Austrumu konfliktā iesaistītās puses nekavējoties pārtraukt karadarbību

Izraēlas ārlietu ministrs saka, ka Irāna ir pārkāpusi "sarkano līniju" un tās uzbrukums nepaliks bez atbildes.

Laikraksts "New York Times" ziņo, ka Irānas prezidents Masuds Pezeškiāns nebija informēts par plānoto uzbrukumu Izraēlai pirms tā sākuma. Saskaņā ar publikāciju, triecienus veikuši Islāma revolucionārās gvardes korpusa gaisa spēki, nevis regulārā armija, kas var liecināt par Irānas vadības šķelšanos saistībā ar operāciju.

Tikmēr Krievija aicina Tuvo Austrumu konfliktā iesaistītās puses nekavējoties pārtraukt karadarbību, paziņoja Krievijas vēstnieks Izraēlā.

Šodien 10:30
Ukrainas aizstāvji apturējuši Krievijas uzbrukumu Doneckas apgabalā

Ukrainas karavīri no 79. atsevišķās gaisa uzbrukuma brigādes apturēja Krievijas uzbrukumu Doneckas apgabalā.

Ukrainas artilērija, bezpilota lidaparāti un precīzi triecieni iznīcināja četrus tankus un divas bruņumašīnas, neitralizējot 23 Krievijas karavīrus.

Rādīt vairāk

Karš Ukrainā sākās, Krievijas prezidentam Vladimiram Putinam ceturtdien, 24. februārī, negaidīti sakot runu Krievijas televīzijā, paziņojot par "militāru operāciju" Ukrainā un aicinot Ukrainas armiju "'nolikt ieročus".

"Es esmu pieņēmis lēmumu par militāru operāciju," sacīja Putins neilgi pirms plkst.6 (plkst.5 pēc Latvijas laika). 

Viņš apgalvoja, ka operācijas mērķis ir civiliedzīvotāju aizsardzība un tā ir atbilde uz draudiem no Ukrainas puses. Putins piebilda, ka Krievijai nav mērķis okupēt Ukrainu un ka atbildība par asinsizliešanu gulstas uz Ukrainas '"režīmu".

Putins brīdināja pārējās valstis, ka jebkāds mēģinājums iejaukties Krievijas rīcībā novedīs pie "sekām, kādas tās nekad nav redzējušas".