foto: AP/Scanpix
Putinam piedāvāts izšaut uz Ukrainu ar kosmosa raķeti, kas piebāzta ar sprāgstvielām
Bijušais "Roskosmos" vadītājs Dmitrijs Rogozins ar Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu.
Pasaulē
2023. gada 24. oktobris, 18:11

Putinam piedāvāts izšaut uz Ukrainu ar kosmosa raķeti, kas piebāzta ar sprāgstvielām

Jauns.lv

Bijušais "Roskosmos" vadītājs Dmitrijs Rogozins vēlējies izmantot kosmosa raķeti, lai dotu triecienu Ukrainai. Savu plānu viņš piedāvājis īstenot Krievijas diktatoram Vladimiram Putinam, vēsta "Bild".

Izdevums apgalvo, ka žurnālistu rīcībā nonākuši Rogozina un Krievijas raķešu un kosmosa centra "Progress" ģenerāldirektora Dmitrija Baranova sarunu ieraksti, kuros viņi pārrunājuši kosmosa raķetes uzbrukumu lielai Ukrainas pilsētai. Viņi gribēja to palaist no Pļeseckas kosmodroma un novietot uz klāja aviācijas bumbas un kaujas galviņas.

Tikmēr, pēc žurnālistu domām, Baranovs baidījās, ka smagās fugasa aviobumbas vai vadāmās kaujas galviņas pārkarsīs, kad tās virsskaņas ātrumā nonāks atmosfērā. Rogozins solīja šo jautājumu pārrunāt ar konstruktoru Juriju Solomonovu. Dažas dienas vēlāk viņš it kā atradis risinājumu.

Citi šāda "eksperimenta" riski, par kuriem runāja Baranovs un Rogozins, bija tādi, ka raķetes daļas var nokrist Krievijas teritorijā, bet trieciena kļūda varētu būt 50-100 kilometri.

Kopumā, kā apgalvoja Baranovs, šādas operācijas sagatavošanai būtu nepieciešami aptuveni 6 mēneši. Un Rogozins savukārt solīja šo plānu nodot Putinam.

"16. janvārī ar šo plānu tika iepazīstināts arī Krievijas Federācijas prezidents. Kā viņš uz to reaģēja, nav zināms," raksta izdevums.

Pagājušā gada nogalē Krievijas propagandisti ziņoja, ka Rogozins okupētajā Doneckā apšaudē ticis ievainots.