foto: AFP/Scanpix
Islandē sievietes Sieviešu dienā paliks mājās, arī premjere uz darbu nedosies
Islandes premjerministre Katrina Jakobsdotira.
Pasaulē
2023. gada 23. oktobris, 12:35

Islandē sievietes Sieviešu dienā paliks mājās, arī premjere uz darbu nedosies

Jauns.lv

Islandes premjerministre Katrīna Jakobsdotira apgalvo, ka viņa, tāpat kā daudzas citas sievietes, nākamajā otrdienā Sieviešu dienā nestrādās. Viņa saka, ka šajā dienā nesasauks valdības sēdi un ka viņa sagaida, ka arī citas valdības locekles paliks mājās.

"Es šajā dienā nestrādāšu, tāpat kā sagaidu, ka to darīs arī visas šeit klātesošās sievietes," viņa sacīja mbl.is žurnālistei pēc šorīt notikušās valdības sēdes.

Jakobsdotira sacīja, ka vēl ir jānoiet zināms ceļš, lai sasniegtu mērķi panākt vienādu atalgojumu abiem dzimumiem, un ka tas ir nepieņemami. "Pirmkārt un galvenokārt es esmu šeit, lai izrādītu solidaritāti ar Islandes sievietēm. Kā jūs zināt, mēs vēl neesam sasnieguši savus mērķus attiecībā uz pilnīgu dzimumu līdztiesību, un mēs joprojām cīnāmies ar darba samaksas atšķirībām starp dzimumiem, kas 2023. gadā ir nepieņemami. Mēs joprojām risinām ar dzimumu saistītas vardarbības problēmu, kas ir bijusi manas valdības prioritāte."

Jautāta par valsts nostāju vienlīdzīgas darba samaksas jomā, Jakobsdotira sacīja, ka algu atšķirība pieaug gan valstī, gan pašvaldībās, gan vispārējā tirgū. Viņa sacīja, ka valdība pašlaik pēta, kā tiek vērtētas tā dēvētās sieviešu profesijas salīdzinājumā ar tradicionālajām vīriešu profesijām. Šim nolūkam četrās dažādās valsts iestādēs ir uzsākts projekts. Tās ir Rietumfjordu veselības aprūpes iestāde, Sociālās apdrošināšanas pārvalde, Islandes policijas valsts komisārs un Jūras pētniecības institūts.

"Mēs pētām, ar ko šīs profesijas atšķiras no vidējā līmeņa, jo lēšam, ka pastāvošā algu atšķirība ir saistīta ar to," secināja Jakobsdotira.