Pasaulē
2023. gada 11. oktobris, 21:47

Nominēts ASV Kongresa Pārstāvju palātas spīkera amata kandidāts, ievēlēšanas perspektīvas neskaidras

Jauns.lv/LETA

Republikāņi trešdien par kandidātu uz Pārstāvju palātas spīkera amatu izvirzījuši pašreizējo Kongresa apakšnama vairākuma līderi Stīvenu Skelisu. Aizklātā balsojumā vairums republikāņu deva priekšroku Skelisam, nevis tieslietu komitejas priekšsēdētājam Džimam Džordanam.

Tagad republikāņi, kuru darbību gandrīz paralizējusi līdzšinējā Pārstāvjus palātas spīkera Kevina Makartija atcelšana, centīsies mobilizēt visus partijas biedrus Skelisa atbalstīšanai.

Tomēr balsojuma iznākums nav prognozējams, jo demokrāti, domājams, noraidīs republikāņu izvirzīto kandidātu.

3. oktobrī pirmo reizi ASV vēsturē Kongresa Pārstāvju palāta atlaida no darba savu spīkeru — ar 216 balsīm pret 210 no amata tika atcelts republikānis Kevins Makartijs. Pašu Makartiju gada sākumā ievēlēja tikai 15. balsošanas kārtā.

Pēdējo reizi balsojums par Pārstāvju palātas spīkera atlaišanu notika 1910. gadā, taču tad ietekmīgais spīkers Džozefs Kenons izmantoja balsojumu, lai saviem politiskajiem pretiniekiem nodemonstrētu savu varu, savukārt otrdienas balsojums parādīja Makartija vājumu.

Lai paliktu amatā, Makartijam pietiktu ar visu republikāņu atbalstu (222 republikāņi pret 213 demokrātiem), taču vismaz pieci paša partijas biedri pirms balsojuma publiski paziņoja, ka neatbalstīs Makartiju. Balsojumā neviens demokrāts neatbalstīja Makartiju, pret viņu nostājās arī astoņi republikāņi.

Tādējādi viņa 269 dienas amatā ir trešais īsākais Pārstāvju palātas spīkera pilnvaru laiks, apsteidzot tikai Teodoru Pomeroju, kurš pēc ievēlēšanas 1869. gada 3. martā savā amatā pabija vienu dienu, un Maiklu Keru, kurš nomira pēc 257 dienām kopš ievēlēšanas 1876. gada 19. augustā.

Makartija atlaišanas procedūru ierosināja Floridas republikānis Mets Gecs, kuru neapmierināja sava partijas biedra kompromiss ar demokrātiem par 45 dienu budžetu, kas uz laiku novērsa ASV valdības paralīzi. Ultrakonservatīvie republikāņi bija gatavi izraisīt valdības paralīzi sarunās par budžetu un uzskatīja, ka Makartijs bija pārāk piekāpīgs demokrātiem un prezidentam Džo Baidenam, sevišķi jautājumos par budžeta izdevumu samazinājumiem, tostarp par palīdzību Ukrainai, un valsts robežas drošību.

Pēc balsojuma Makartijs paziņoja, ka tam nebija nekāda sakara ar budžeta izdevumiem. “Jūs zināt, ka tas bija personisks,” viņš sacīja preses konferencē, apsūdzot Gecu “uzmanības piesaistīšanas” centienos.