foto: Pixabay.com/ivabalk
Krievus grib pieradināt ēst kukaiņus
Pasaulē circeņus un citus kukaiņus ēd divi miljardi cilvēku.
Pasaulē
2023. gada 12. oktobris, 05:21

Krievus grib pieradināt ēst kukaiņus

Jauns.lv

Krievijā sākts ražot pārtiku no circeņiem. No sienāžu radiniekiem izgatavotas nūdeles, uzkodas, cepumi un pat šokolāde izrādīta forumā “Innofood 2023” Sočos.

Apmeklētāji varēja nogaršot circeņus ar garšvielām un iegādāties pārtikas piedevu no šo kukaiņu miltiem un kviešu asnu pulvera. Ražotājs apgalvo, ka produkts satur daudz olbaltumvielu, ir bagāts ar vitamīniem un minerālvielām. Ražošana notiek Krievijā, circeņus piegādā Ķīna.

Pērn šajā pašā forumā Krievijas vicepremjers, rūpniecības un tirdzniecības ministrs Deniss Manturovs pauda, ka krieviem jāmaina attieksme pret alternatīviem produktiem un valstij jāatbalsta to ražošana.

Viņš ieteica nebūt aizspriedumainiem un novērtēt gaļu, piemēram, no mušu kāpuriem. “Tas patiešām ir pārsteigums, ka pasaulē izmanto olbaltumvielas no melnās dzelkņmušas kāpura, un mums jāiet kopsolī ar laiku,” Manturovs sprieda, ka cilvēki spēj pielāgoties visam.

Minētās mušas zinātniskais nosaukums ir Hermetia illucens, kāpuri attīstās augu un dzīvnieku organiskajās atliekās, tostarp kompostā un arī kūtsmēslos. Pieaugušie kukaiņi pārtiek no nektāra. To dzimtene ir Dienvidamerika, no kurienes šīs mušas izplatījušās visos kontinentos, izņemot Antarktīdu, sastopamas arī Eiropā.

Patlaban pasaulē kukaiņus pārtikā lieto divi miljardi cilvēku virknē Āzijas, Āfrikas un Latīņamerikas valstu.