foto: AP/Scanpix
Kubieši dodas nomirt par Putinu
Marilina Vinenta rāda sava dēla Denija foto, kurš devies uz Krieviju, kur solīts darbs celtniecībā, taču tad savervēts karam pret Ukrainu.
Pasaulē
2023. gada 8. oktobris, 05:17

Kubieši dodas nomirt par Putinu

Kas Jauns Avīze

Krievija vervē Kubas pilsoņus karam Ukrainā, un daudziem tas ir apšaubāms veids, kā aizbēgt no Brīvības salas.

Izdevuma "Politico" žurnālistiem izdevies aprunāties ar dažiem algotņiem. Viņu vidū ir 19 gadus vecais Cēzars, kurš, strādājot par bārmeni Havanā, tik tikko savilka galus un jau bija neveiksmīgi mēģinājis izkļūt no Kubas ar kuģi. Tagad viņš varēs pamest Kubu ar lidmašīnu un doties uz Maskavu, izmantojot biļeti, par kuru samaksājis krievu vervētājs.

“Ja tas ir upuris, kas man ir jāsamaksā par savas ģimenes panākumiem, es to darīšu. Jūs varat būt kodolfiziķis un tomēr nomirt šeit badā. Ar savu pašreizējo algu es tik tikko varu nopirkt tādas pirmās nepieciešamības lietas kā tualetes papīrs vai piens,” stāsta Cēzars, kurš cer, ka karā viņam ļaus būt tikai par feldšeri.

Politico arī atklāj, ka ne visiem Kubas rekrūšiem tiek stāstīta patiesība par to, kas tieši būs jādara frontē. Piemēram, 40 gadus vecais Pedro apgalvo, ka vervētāji viņam apsolījuši šofera darbu, sakot, ka viņam būs tikai jāpārvadā personāls un būvmateriāli frontes aizmugurē. Taču pēc ierašanās Krievijā viņam teikts, ka patiesībā būs jācīnās ar ieročiem rokās. “Mēs parakstījām līgumu ar velnu,” atzīst Pedro, kurš drīzumā tiks nosūtīts uz fronti.

Krievija pagājušā gada beigās Kubā sāka aktīvu vervēšanas kampaņu. Potenciālajiem algotņiem piedāvā viena gada līgumu ar armiju un ātru legalizāciju Krievijā. Viņiem solīts arī vienreizējs pabalsts 2000 dolāru apmērā un ikmēneša alga – 2100 dolāru. Šobrīd runa ir par dažiem desmitiem vai simtiem savervēto.

Eksperti uzskata, ka Krievijai ārvalstnieku vervēšana vairāk nepieciešama propagandas nolūkos, lai parādītu, ka pasaule atbalsta agresiju pret Ukrainu. “Bez valodu zināšanām, reljefa pārzināšanas vai pienācīgas apmācības modernai karadarbībai viņus ātri nogalinās, un viss,” norāda Eiropas politikas analīzes centra vecākais pētnieks Pāvels Luzins.

Septembra sākumā izcēlās diplomātisks skandāls saistībā ar ziņu, ka Krievija vervē kubiešus karam Ukrainā. Kubas Ārlietu ministrija nāca klajā ar publisku paziņojumu, ka tā ir kategoriski pret, varas iestādes aizturējušas grupu, kas mēģināja pārliecināt kubiešus doties karot uz Ukrainu. Tomēr tajā pašā laikā Kubas amatpersonas izteikušās, ka Havana neesot pret to, ka Kubas pilsoņi paraksta līgumus ar Krievijas armiju.