foto: AFP/Scanpix
Šajā desmitgadē Denges drudzis "pārcelsies" uz Dienvideiropu
Denges vīruss ir izplatīta problēma Dienvidāzijas valstīs.
Pasaulē
2023. gada 6. oktobris, 11:46

Šajā desmitgadē Denges drudzis "pārcelsies" uz Dienvideiropu

Jauns.lv

Denges jeb tropu drudzis šajā desmitgadē kļūs par nopietnu draudu Dienvideiropā, ASV dienvidos, un Ziemeļāfrikas daļās, atsaucoties uz Pasaules Veselības organizāciju (PVO), vēsta “Reuters”. Iemesls tam ir globālā sasilšana -  siltāka temperatūra izplatībai jaunos reģionos rada labvēlīgākus apstākļus odiem, kas pārnēsā infekciju.

Denges drudzis ir vīrusu infekcija, kura ir endēmiska tropu un subtropu klimatiskās joslas valstīs Āfrikā, Amerikā un Āzijā, bet pēdējos gados tiek reģistrēti vietēji inficējušies saslimšanas gadījumi arī Eiropas dienviddaļā. Ik gadus šī infekcija pasaulē skar 50-100 miljonus cilvēku. Ja pirms 1970.gada Denges drudža epidēmijas tika reģistrētas tikai 9 valstīs, tagad šī slimība ir endēmiska vairāk nekā 100 valstīs, infekcijai izplatoties arvien jaunos apgabalos.  Eiropā pirmoreiz Denges drudža vietēja transmisija reģistrēta 2010.gadā Francijā un Horvātijā.

Šī slimība jau sen ir bijusi liels posts lielākajā daļā Āzijas un Latīņamerikas, katru gadu izraisot aptuveni 20 000 nāves gadījumu. Kopš 2000. gada slimības izplatības līmenis visā pasaulē jau ir pieaudzis astoņas reizes, ko lielā mērā noteikušas klimata pārmaiņas, kā arī cilvēku pārvietošanās un urbanizācija. Piemēram, Bangladeša pašlaik piedzīvo visu laiku ļaunāko uzliesmojumu, kurā ir vairāk nekā 1000 nāves gadījumu.

Daudzi gadījumi netiek reģistrēti, taču 2022. gadā visā pasaulē tika ziņots par 4,2 miljoniem gadījumu, un sabiedrības veselības amatpersonas ir brīdinājušas, ka šogad sagaidāms gandrīz rekordliels saslimšanas gadījumu skaits.

"Mums daudz aktīvāk jārunā par Denges drudzi," aģentūrai “Reuters” atklāja PVO infekcijas slimību speciālists Džeremijs Farārs, "mums patiešām ir jāsagatavo valstis, kā tās tiks galā ar papildu slogu, kas nākotnē radīsies daudzās, daudzās lielajās pilsētās."

Farrars sacīja, ka infekcija klimata pārmaiņu dēļ, visticamāk, “pārcelsies” un kļūs endēmiska daļās ASV, Eiropā un Āfrikā - globālā sasilšana padara jaunus apgabalus viesmīlīgus odiem, kas izplata Denges vīrusu. Viņš brīdināja, ka tas radīs akūtu slogu uz slimnīcu sistēmām daudzās valstīs.

Denges drudzi izplata inficēti Aedes aegypti odi, kas uzvedas savādāk nekā malārijas pārnēsātāji. Piemēram, viņi sakož cilvēkus telpās, un viņi dzeļ dienas laikā, nevis naktī. Viņi arī vairojas ļoti seklā ūdenī.