foto: Shutterstock
Vai var izdzīvot ārpus civilizācijas, bruņojoties tikai ar "YouTube" padomiem? Amerikāņu ģimene par to dārgi samaksā
Apstākļi Kolorādo dabā ir pārāk skarbi, lai tur izdzīvotu bez pieredzes un nopietnas sagatavošanās.
Pasaulē
2023. gada 5. oktobris, 07:06

Vai var izdzīvot ārpus civilizācijas, bruņojoties tikai ar "YouTube" padomiem? Amerikāņu ģimene par to dārgi samaksā

Māris Puķītis

Jauns.lv

ASV atrasta mirusi ģimene, kas mēģināja izdzīvot ārpus civilizācijas. Vajadzīgo prasmju viņiem nebija, tās mēģināja apgūt no “YouTube” klipiem. Daļēji mumificētie līķi uzieti Ganisonas nacionālajā parka Kolorādo. Varas iestādes atpazina māsas Kristiānu un Rebeku Vensas, miris arī Rebekas 14 gadu vecais dēls.

Pēc radinieku stāstītā, Rebeka sāka uztraukties par planētas nākotni "Covid-19" pandēmijas laikā un nolēma meklēt patvērumu kalnos. Lai sagatavotos šādai izdzīvošanai, ģimene paļāvās uz rakstiem internetā un video “YouTube”, neraugoties uz tuvinieku brīdinājumiem, ka viņiem nav vajadzīgo iemaņu.

Kristiāna nolēma pievienoties, izlemjot, ka viņas klātbūtne palīdzēs izdzīvot. Pēdējā īsziņa bija saņemta 2020. gada beigās. Šā gada jūlija sākumā kāds tūrists uzdūrās teltij mežā un pamanīja pie tās līķi un vēl divus iekšā.

Pēc izmeklētāju vārdiem, ģimene mēģināja ierīkot nopietnāku patvērumu, bet nepaspēja līdz ziemai. Acīmredzot telts bija vienīgā pajumte, kad iestājās ļoti bargs sals.

Kaut arī sociālajos tīklos ir populāras izdzīvošanas idejas “autonomā režīmā”, realitāte ļoti atšķiras no teorijas un it īpaši no fantāzijām. Eksperti iesaka tāda dzīvesveida piekritējiem sarūpēt patstāvīgu pajumti, ģeneratoru un propāna balonu. Tāpat jābūt gana lieliem pārtikas krājumiem, bet minētajiem “izdzīvotājiem” nebija nekas no minētā. Spriežot pēc mirstīgajām atliekām, viņi cieta no izsalkuma.

“Viņiem bija līdz daudz literatūras par izdzīvošanu dabā un pārtikas ieguvi, bet, spriežot pēc atrastajām tukšajām bundžām, viņi iepirkās pārtikas veikalā,” pavēstījis apgabala varasiestāžu pārstāvis Maikls Bārnss. Māsas ar pusaudzi dabā bija devušās pat bez makšķerēšanas rīkiem un medību ieročiem.