Abonē 2025. gadam ar atlaidēm līdz 57% un saņem garantētas dāvanas 55€ vērtībā!

Abonēt žurnālu
Pasaulē

Unikāls notikums ASV vēsturē - Kongresa Pārstāvju palāta atlaidusi savu spīkeru

Jauns.lv

Pirmo reizi ASV vēsturē Kongresa Pārstāvju palāta ir atlaidusi no darba savu spīkeru — 3.oktobra vakarā ar 216 balsīm pret 210 no amata tika atcelts republikānis Kevins Makartijs. Paredzams, ka nākamā spīkera ievēlēšana nebūs viegls uzdevums, pats Makartijs tika ievēlēts tikai 15. vēlēšanu kārtā.

Unikāls notikums ASV vēsturē — Kongresa Pārstāvju ...

Pēdējo reizi balsojums par Pārstāvju palātas spīkera atlaišanu notika 1910. gadā, taču tad ietekmīgais spīkers Džozefs Kenons izmantoja balsojumu, lai saviem politiskajiem pretiniekiem nodemonstrētu savu varu, savukārt otrdienas balsojums parādīja Makartija vājumu.

Lai paliktu amatā, Makartijam pietiktu ar visu republikāņu atbalstu (222 republikāņi pret 213 demokrātiem), taču vismaz pieci paša partijas biedri pirms balsojuma publiski paziņoja, ka neatbalstīs Makartiju. Balsojumā neviens demokrāts neatbalstīja Makartiju, pret viņu nostājās arī astoņi republikāņi.

Tādējādi viņa 269 dienas amatā ir trešais īsākais Pārstāvju palātas spīkera pilnvaru laiks, apsteidzot tikai Teodoru Pomeroju, kurš pēc ievēlēšanas 1869. gada 3. martā savā amatā pabija vienu dienu, un Maiklu Keru, kurš nomira pēc 257 dienām kopš ievēlēšanas 1876. gada 19. augustā.

Balsojums par nākamo spīkeru notiks nākamnedēļ, paziņoja republikāņu kongresmeņi. Makartijs jau paziņojis, ka nekandidēs uz šo amatu. Kaut gan demokrāti joprojām par savu kandidātu uzskata Hakīmu Džefrīzu, diez vai viņam izdosies kļūt par spīkeru, kamēr Pārstāvju palātā vairākumu saglabā republikāņi, taču teorētiski viņš varētu iegūt šo amatu, ja nākamajās vēlēšanās demokrāti atgūs kontroli pār Kongresa apakšpalātu.

Makartija atlaišanas procedūru ierosināja Floridas republikānis Mets Gecs, kuru neapmierināja sava partijas biedra kompromiss ar demokrātiem par 45 dienu budžetu, kas uz laiku novērsa ASV valdības paralīzi. Ultrakonservatīvie republikāņi bija gatavi izraisīt valdības paralīzi sarunās par budžetu un uzskatīja, ka Makartijs bija pārāk piekāpīgs demokrātiem un prezidentam Džo Baidenam, sevišķi jautājumos par budžeta izdevumu samazinājumiem, tostarp par palīdzību Ukrainai, un valsts robežas drošību.