foto: AFP/Scanpix
Pikaso mīļākās portrets varētu tikt pārdots par 113 miljoniem eiro
Apmeklētājs aplūko Pablo Pikaso gleznu "Femme á la montre", kas novembrī tiks izsolīta Emīlijas Fišeres Landau kolekcijas ietvaros, un par šo gleznu paredzēts iegūt 120 miljonus ASV dolāru.
Pasaulē
2023. gada 26. septembris, 10:03

Pikaso mīļākās portrets varētu tikt pārdots par 113 miljoniem eiro

Jauns.lv

1932. gada eļļas glezna būs centrālais notikums divu dienu izsolē, kas novembrī notiks Sotheby's Ņujorkā un kurā tiks piedāvāti mākslas darbi no Emīlijas Fišeres Landau kolekcijas.

Mākslas pasaulē valda satraukums, jo Dubaijā pirms izsoles turnejas ietvaros ir atklāts satriecošs Pablo Pikaso meistardarbs "Femme a la montre". 

Darbs, kas sakrīt ar leģendārā mākslinieka 50 gadu jubileju kopš viņa nāves, ir pieejams novembrī kā daļa no divu dienu izsoles, kurā tiks pārdota slavenā ņujorkietes Emīlijas Fišeres Landau mākslas kolekcija.

Darbā, kura izmēri ir 130 x 96,5 cm, attēlota Pikaso mīļākā Marija Terēze Valtere, kas bija redzama daudzos viņa portretos un bieži dēvēta par spāņu gleznotāja "zelta mūzu". 

Paredzams, ka par šo gleznu varētu iegūt vismaz 120 miljonus ASV dolāru (113,3 miljonus eiro). 

"Pikaso pasaules rekords izsolē, kas tika sasniegts 2015. gadā, ir 179 miljoni ASV dolāru. Domāju, ka šai izsolei ir visas iespējas to pārsniegt," atklāj Džulians Dauzs, Sotheby's impresionistu un modernās mākslas nodaļas vadītājs Ņujorkā.

1927. gada 8. janvārī Valtera satiek Pikaso pie Galeries Lafayette Parīzē, kad viņai ir tikai 17 gadu. 

Pikaso viņai pienāca klāt un teica: "Jums ir interesanta seja. Es gribētu jūs gleznot. Es esmu Pikaso." Pēc dažām dienām viņš uzaicināja viņu uz savu darbnīcu. 

Viņu ikdienas tikšanās galu galā noveda pie slepenām romantiskām attiecībām, lai gan Pikaso tobrīd bija precējies ar savu pirmo sievu ukraiņu baletdejotāju Olgu Hohlovu, ar kuru viņam bija mazs dēls.

Šis romāns palika noslēpumā līdz pat 1935. gadam.

1932. gada septembrī Valtere gandrīz noslīka, braucot ar kajaku pa Marnas upi, kā rezultātā viņa saslima ar vīrusu infekciju un zaudēja matus. Reaģējot uz to, Pikaso novembrī radīja gleznu "Glābšana", kurā attēlota sieviete, kas tiek glābta no noslīkšanas.

Pikaso attiecību ar Valteri patiesais raksturs kļuva skaidrs 1932. gada oktobrī, kad galerijā "Galeries Georges Petit" notika vērienīga viņa darbu retrospekcija, kurā bija redzami Valteres aktu portreti, tostarp tādi ikoniski darbi kā "Sapnis" un "Akts, zaļās lapas un krūškurvis".

1934. gadā Valtere Ziemassvētku vakarā Pikaso paziņoja, ka ir stāvoklī un ka viņš ir bērna tēvs. 

Pikaso viņai izīrēja tuvējo māju, kad viņa atstāja ģimenes dzīvokli, tāpēc Hohlova pameta viņu un kopā ar dēlu Paulo pārcēlās uz Francijas dienvidiem. 

Lai gan viņi nekad neizšķīrās, viņi dzīvoja atsevišķi līdz pat Hohlovas nāvei 1955. gadā, Pikaso viņai maksāja ievērojamu pabalstu.

1935. gada 5. septembrī Pikaso un Valtere Boulogne-Billancourt sagaidīja meitu Mariju de la Concepción, pazīstamu kā "Maju". 

Francijas dienvidos viņi dzīvoja līdz 1937. gadam, kad pārcēlās uz Le Tremblay-sur-Mauldre netālu no Versaļas. Pikaso viesojās nedēļas nogalēs un darba dienās, lai pavadītu laiku ar meitu, un izmantoja Maju kā modeli dažām savām gleznām. 

Šajā laikā Pikaso bija iesaistījies attiecībās ar citām sievietēm, tostarp Alisi Palenu un Valentīnu Hugo.