foto: AP/Scanpix
Vācija piedraudējusi ieviest robežkontroli ar Poliju
Vācijas kanclers Olafs Šolcs.
Pasaulē
2023. gada 23. septembris, 22:09

Vācija piedraudējusi ieviest robežkontroli ar Poliju

Jauns.lv

Vācijas kanclers Olafs Šolcs aicinājis Polijas valdību izmeklēt ziņas, ka simtiem tūkstošu migrantu nelikumīgi saņēmuši Polijas darba vīzas, ziņoja aģentūra "Bloomberg".

"Vīzu skandāls, kas notiek Polijā, prasa izmeklēšanu. Es nevēlos, lai Polija vienkārši palaistu garām migrantus," paziņoja Šolcs, 23. septembrī uzstājoties priekšvēlēšanu pasākumā Nirnbergā.

Vācijas kanclers sacīja, ka pārrunās šo jautājumu ar Polijas varas iestādēm, kā arī pieļāva, ka Vācija varētu atkal ieviest robežkontroli ar Poliju un citām kaimiņvalstīm.

Vācijas iekšlietu ministre Nensija Fēzere intervijā laikrakstam "Welt am Sonntag" paziņojusi, ka robežkontroli varētu atjaunot uz robežas ar Poliju un Čehiju, lai tiktu galā ar nelegālo migrāciju.

Kā norāda "Bloomberg", gan Olafs Šolcs, gan Nensija Fēzere iepriekš bija pret aicinājumiem ieviest robežkontroli.

Pēc Vācijas valdības datiem, 2023. gada janvārī-augustā patvērumu Vācijā lūguši vairāk nekā 204 tūkstoši bēgļu, kas ir par 77% vairāk nekā 2022. gada attiecīgajā laika posmā. Uz robežas ar Poliju, pēc Vācijas policijas datiem, pirmajā pusgadā aizturējuši vairāk nekā 12 tūkstošus nelegālo migrantu.

Septembra vidū Polijas senāta spīkers Tomašs Grodzskis paziņoja, ka pēc mediju ziņām, pēdējo divarpus gadu laikā vairāk nekā 250 tūkstoši Āfrikas un Āzijas valstu pilsoņu it kā par kukuļiem saņēmuši Polijas darba vīzas. Polijas Ārlietu ministrija vēstulē Eiropas Komisijai apsūdzējusi Polijas opozīciju par šīs tēmas izmantošanu politiskos nolūkos pirms 15. oktobra parlamenta vēlēšanām.