Pasaulē
2023. gada 21. septembris, 18:38

Skolotāju alga Lietuvā pārsniedz 2200 eiro mēnesī

Jauns.lv / LETA

Lietuvas valsts skolās strādājošo pedagogu vidējā darba samaksa pirms nodokļu nomaksas pārsniedz 2200 eiro mēnesī, kas ir par 10% vairāk nekā valstī vidējā alga, liecina Lietuvas Valsts datu aģentūras apkopotā informācija.

Aģentūras ģenerāldirektora vietniece Inga Masjulaitīte-Šukeviča paziņoja, ka skolotāju vidējā bruto darba alga otrajā ceturksnī bijusi 2210 eiro mēnesī, kas ir par 10% vairāk nekā valstī vidēji. Tāda tendence ir saglabājusies desmit ceturkšņus pēc kārtas.

Lietuvas Valsts datu aģentūras vērtējumā publiski izskanējusi nepatiesa informācija par skolotāju atalgojumu, ar datiem tiek manipulēts, tādēļ institūcija aicina izmantot vienotu formulu, publiskajās debatēs salīdzinot algas.

Diskusijas par skolotāju atalgojumu saasinājušās pēc tam, kad skolotāji pieprasīja straujāku algas pieaugumu no janvāra, neraugoties uz solījumiem, ka septembrī algas sasniegs 130% no valsts vidējā atalgojuma, pretējā gadījumā tiek plānoti streiki.

Lietuvas Izglītības darbinieku arodbiedrības (LŠDPS) vadītājs Andrjus Navicks paziņoja, ka skolotāju mērķis ir panākt algas celšanu par 56%. Arodbiedrība pieprasa skolotāju algas no septembra paaugstināt par 20% un janvārī tās celt vēl par 30%. Tāpat arodbiedrība prasa samazināt skolēnu skaitu klasē.

Lietuvas premjerministre Ingrīda Šimonīte vairākkārt paziņoja, ka nākamgad skolotāju algas tiks celtas līdz 130% no valstī vidējās algas. Politisko partiju vienošanās paredz, ka to darīs divos posmos - janvārī un septembrī. Viņa uzsvērusi, ka daļa arodbiedrības prasību nav izpildāmas.

LŠDPS ir informējusi Lietuvas valdību, ka 29.septembrī plkst.8 skolās un citās izglītības iestādēs sāksies streiks.