foto: REUTERS/SCANPIX
Indija pārtrauc iepirkt Krievijas dimantus
Vēl neslīpēts dimants “Alrosa” fabrikā Maskavā.
Pasaulē
2023. gada 22. septembris, 06:45

Indija pārtrauc iepirkt Krievijas dimantus

Jauns.lv

Kamēr rietumvalstis vēl tikai gatavojas ieviest embargo pret Krievijas dimantiem, Indija nolēmusi apturēt iepirkumus no Krievijas valsts korporācijas “Alrosa”.

Indijas dārgakmeņu un juvelierizstrādājumu eksporta sadarbības padome nosūtījusi Krievijai vēstuli, kā iemeslu minot risku pārpildīt noliktavas, pārslogot slīpēšanas fabrikas un pieprasījuma kritumu pasaules tirgū. “Alrosa” piekritusi un aicinājusi tās piemēram sekot citus tirgus dalībniekus.

Kaut arī pret “Alrosa” noteiktas ASV sankcijas, Indijas klienti turpinājuši pirkt no tās izejmateriālu un pārdot tālāk pasaulē no tā tapušos briljantus. Tādējādi “Alrosa” eksports sasniedz četrus miljardus dolāru gadā.

G7 valstis tuvāko nedēļu laikā var paziņot par Krievijas dimantu eksporta aizliegumu no 2024. gada, vēsta ziņu aģentūra “Reuters”, atsaucoties uz Beļģijas valdības amatpersonu. Visu šo laiku pret aizlieguma ieviešanu iestājās tieši Beļģija – to lielākais importētājs. Gaidāms, la aizliegums sākumā skars tikai apstrādātus dimantus viena karāta svarā un lielākus.

Rietumvalstu kavēšanās noteikt dimantu embargo ir visai liekulīga, jo tajā pašā laikā ir aizliegts luksusa preču eksports uz Krieviju, nemaz nerunājot par to, ka dimanti ir vēl viens Kremļa naudas avots kara finansēšanai.