foto: AFP/Scanpix
Kremlis aizliedz Zelenski saukt par prezidentu
Ukrainas prezidents Volodomirs Zelenskis uzrunā ANO Ģenerālo asambleju, brīdinot, ka ļaunumam nevar uzticēties un aicinot izbeigt Krievijas agresiju.
Pasaulē
2023. gada 21. septembris, 06:22

Kremlis aizliedz Zelenski saukt par prezidentu

Jauns.lv

Krievijas diktatora Vladimira Putina administrācija pieprasījusi no valsts kontrolētajiem medijiem nesaukt Volodomiru Zelenski par prezidentu. Aizliegums attiecas gan uz televīziju un radio, gan presi un interneta portāliem.

Direktīva izsūtīta piektdien, 15. septembra vakarā. Virknē izdevumu daži darbinieki vairs neesot izturējuši un solījuši rakstīt atlūgumus. Viņi gan ir piecietuši, ka arī karu Krievijā nedrīkst saukt par karu, bet par “speciālo operāciju”.

Kremlis norāda, ka Ukrainas prezidenta amata vietā jālieto frāza “Zelenska režīms”, gan virsrakstos, gan pārējā tekstā. Aģentūra “RIA Novosti” savos vēstījumos jau nesauc Zelenski par prezidentu, bet tikai lieto vārdu un uzvārdu. Aģentūra TASS tomēr vēl rakstījusi “prezidents”.

Tikmēr Zelenskis Ņujorkā uzrunāja ANO Ģenerālo asambleju, brīdinot, ka “ļaunumam nevar uzticēties” un aicinot pasauli apvienoties, lai izbeigtu Krievijas agresiju pret Ukrainu.

Ukrainas prezidents apsūdzēja Krieviju, ka tā visu izmanto kā ieroci, sākot ar pārtiku un beidzot ar enerģiju. “Kamēr Krievija spiež pasauli uz pēdējo karu, Ukraina dara visu, lai nodrošinātu, ka pēc Krievijas agresijas neviens pasaulē neuzdrošināsies uzbrukt nevienai valstij,” pauda Zelenskis, piebilstot, ka Krievijai vienkārši “nav tiesību turēt kodolieročus”.

Vietā atgādināt, ka partijas “Latvija pirmajā vietā” līderis Ainārs Šlesers ar sekotājiem un citi populisti lietoja jēdzienu “Kariņa-Levita režīms”. Tagad, kad valdība un prezidents mainījušies, jāgaida, vai viņi runās par “Siliņas-Rinkēviča režīmu”.