foto: dpa/picture-alliance
FOTO: Oktoberfest dāmas saņem kritiku par kleitu izvēli – tās esot lēts pakaļdarinājums un pārlieku eksponē ķermeni
Oktoberfest apmeklētājas.
Pasaulē
2023. gada 19. septembris, 13:34

FOTO: Oktoberfest dāmas saņem kritiku par kleitu izvēli – tās esot lēts pakaļdarinājums un pārlieku eksponē ķermeni

Jauns.lv

72 gadus vecais Bavārijas princis Luitpolds Ruprehts Heinrihs, kura vecvectēvs bija pēdējais Bavārijas karalis, komentējot šī gada “Oktoberfest” festivālu, veltījis kritiku pasākuma apmeklētāju tērpiem. Viņš norāda, ka pēdējos gados aizvien biežāk festivāla apmeklētājas tērpušies lētos bavāriešu “viltus” tautas tērpos, kas svētkus pārvērš par "karnevālu".

"Kad es redzu Ķīnā ražotus bavāriešu tautas tērpus no plastmasas, pseidotērpus ar šaurām dirndlām, tad viss kļūst par karnevālu," vietējai radiostacijai sacīja Heinrihs.

Dirdls ir tradicionāla bavāriešu kleita, kas sastāv no ņiebura ar zemu kakla izgriezumu, blūzes un svārkiem ar augstu jostasvietu. Bavārijas princis arī norāda, ka viltus tautastērpi vairāk eksponē cilvēka ķermeni, degradē Oktoberfest kultūras vērtību.

Apšaubāmas bavāriešu kleitas

Pēdējos gados aizvien biežāk festivāla apmeklētājas tērpušies lētos bavāriešu “viltus” tautas tērpos, kas svētkus pārvērš par "karnevālu". Parasti svētkos tiek ...

gallery icon

"Mēs visi šodien runājam par kultūras piesavināšanos. Lūk, tas notiek ar mums, bavāriešiem! Ja viss ir tikai par kostīma valkāšanu, lai piedzertos. . . šajā procesā jūs zaudējat daudz kultūras un tradīciju,” viņš norāda.

Festivālā vīriešus bieži var redzēt tradicionālajos ādas šortos ar siksnām, savukārt dāmas valkā "dirndlu" — tradicionālu kleitu, kas sastāv no ņiebura ar zemu kakla izgriezumu, blūzes un svārkiem ar augstu jostasvietu.

Tradicionālisti ir iebilduši, ka pēdējos gados Oktoberfest, kas Minhenē tiek rīkots 213 gadus, ir kļuvis mazāk par Bavārijas kultūras svētkiem, bet vairāk par iespēju cilvēkiem piedzerties un valkāt zemas un lētas modes lietas.

Pirmais Oktoberfest sākās kā Bavārijas prinča reģenta Ludviga, vēlākā karaļa Ludviga I un Saksijas-Hildburghauzenes princeses Terēzes kāzu svinības 1810. gadā. Kāzu svinības, kas notika gandrīz tieši pirms 213 gadiem, un Bavārijas pilsoņi svinēja ar milzīgām zirgu skriešanās sacīkstēm.

Reģiona iedzīvotājiem sacensības tik ļoti patika, ka viņi nolēma katru gadu pēc tam rīkot vēl vienu, un turpmākajos gados festivāls attīstījās, iekļaujot izbraucienus un atrakcijas.