1dienas
21stundas
42minūtes
05sekundes

Abonē 2025. gadam ar atlaidēm līdz 57% un saņem garantētas dāvanas 55€ vērtībā!

Abonēt žurnālu
Viena no pasaulē bīstamākajām invazīvajām sugām sasniedz Eiropu
foto: Shutterstock
Pasaulē

Viena no pasaulē bīstamākajām invazīvajām sugām sasniedz Eiropu

Jauns.lv

Saskaņā ar jaunu pētījumu Eiropā pirmo reizi ir konstatēta sarkanā uguns skudra, kas ir viena no pasaulē invazīvākajām sugām.

Viena no pasaulē bīstamākajām invazīvajām sugām sa...

Importētās skudras dzimtene ir Dienvidamerikā, bet tā ir izplatījusies lielākajā daļā Amerikas Savienotajās Valstīs, Ķīnā un Austrālijā pēdējā gadsimta laikā.

Šie kukaiņi var būt agresīvi, ja tos satrauc, un tiem ir sāpīgs dzēlieni, kas kairina ādu un var izraisīt alerģiskas reakcijas. Skudras var nodarīt kaitējumu arī kultūraugiem un vietējām ekosistēmām.

Pētnieki paziņoja, ka ir identificējuši 88 sarkano uguns skudru ligzdas, kas izvietotas 5 hektāru platībā netālu no kādas pilsētas Sicīlijā, Itālijā. 

"Šīs sugas atrašana Itālijā bija liels pārsteigums, bet mēs zinājām, ka šī diena pienāks," paziņojumā presei teica pētījuma galvenā autore Matija Menčeti.

Pētnieki brīdina, ka skudras drīzumā varētu izplatīties visā Eiropā, jo Eiropas lielāko pilsētu klimats ir piemērots šai sugai.

Invazīvās sugas katru gadu pasaulei izmaksā vismaz 423 miljardus ASV dolāru, jo tās rada augu un dzīvnieku izmiršanu, apdraud pārtikas nodrošinājumu un saasina situāciju, kā arī vides katastrofas visā pasaulē, liecina Apvienoto Nāciju Organizācijas publicētais ziņojums.