foto: ddp / Vida Press
Mums jāgatavojas ilgam karam Ukrainā, brīdina NATO vadītājs Stoltenbergs
Pasaulē
2023. gada 17. septembris, 15:10

Mums jāgatavojas ilgam karam Ukrainā, brīdina NATO vadītājs Stoltenbergs

Jauns.lv

Svētdien publicētā intervijā NATO vadītājs Jenss Stoltenbergs brīdinājis, ka karš Ukrainā drīz nebeigsies, lai gan Kijiva veic pretuzbrukumu Krievijai. "Lielākā daļa karu ilgst ilgāk, nekā sākumā bija paredzēts," Stoltenbergs sacīja intervijā Vācijas mediju grupai "Funke". - "Tāpēc mums ir jāgatavojas ilgam karam Ukrainā." 

2022. gada februārī Maskava nosūtīja savus spēkus uz Ukrainu un pirmo reizi pēc vairākiem gadu desmitiem Eiropā atkal izraisīja karu. Jūnijā Kijiva uzsāka pretuzbrukumu, izspiežot nostiprinātās Krievijas pozīcijas dienvidos un austrumos, taču panākumi bija ierobežoti. "Mēs visi vēlamies ātru mieru," teica Stoltenbergs. "Taču tajā pašā laikā mums ir jāatzīst, ka, ja prezidents (Volodimirs) Zelenskis un ukraiņi pārtrauks karot, viņu valsts būs zudusi."

"Ja prezidents (Vladimirs) Putins un Krievija noliks ieročus, tad mums būs miers," viņš uzsvēra. Runājot par Ukrainas ambīcijām pievienoties aliansei, Stoltenbergs sacīja: "Nav šaubu, ka Ukraina galu galā kļūs par NATO dalībvalsti". Viņš norādīja, ka Kijiva jūlijā notikušajā alianses samitā ir "pietuvinājusies NATO". 

"Kad šis karš būs beidzies, mums būs vajadzīgas drošības garantijas Ukrainai. Pretējā gadījumā vēsture var atkārtoties," viņš piebilda. Viļņas samitā jūlijā NATO līderi vienojās, ka Ukraina varētu pievienoties aliansei, ja tiks izpildīti noteikti nosacījumi, un ASV un Vācijas amatpersonas ir norādījušas, ka tie ietvers nosacījumus Kijivai īstenot reformas, lai aizsargātu demokrātiju un tiesiskumu.