Pasaulē
2023. gada 18. septembris, 06:24

Kas par skatu! Antarktikā "okupēta" Ukrainas polārā stacija

Jauns.lv

Nacionālais Antarktīdas zinātnes centrs ziņo, ka pirms nepilnas nedēļas to apciemojis pirmais pingvīns šosezon, taču pašlaik to jau ir vesels bars. 

"Melnbaltie putni ierodas Ukrainas stacijā, bet pēdējo dienu laikā pingvīnu skaits pieaudzis no 50 līdz 600! Un tas ir tikai sākums," norādīja polārpētnieki.

foto: ekrānuzņēmums no video
Pingvīni Antarktikā.

Viņi uzsvēra, ka siltā klimata dēļ pingvīnu atgriešanās laiks ir mainījies. 

Speciālisti arī norādīja, ka turēties lielās grupās pingvīni ir iemācījušies evolūcijas procesā, jo šāda uzvedības stratēģija palīdz ne tikai sasildīties, bet arī aizsargāties no plēsējiem, vēsta UNIAN.

Globālā sasilšana Antarktīdā

Antarktīdā globālās sasilšanas un rekordzemā ledus līmeņa rezultātā gājuši bojā tūkstošiem imperatorpingvīnu mazuļu. Zinātnieki izpētījuši satelītattēlus par 2022. gada oktobri-decembri un atklājuši, ka kontinentā līdz rekordzemam līmenim krities ledus daudzums.

Tiek lēsts, ka tajā laikā bojā varētu būt gājuši aptuveni 7 tūkstoši pingvīnu mazuļu, kuriem nebija ūdensnecaurlaidīgu spalvu. Imperatorpingvīnu populācija ir atkarīga no ledus, kas katru gadu samazinās, konkrēti, pasaules okeāna sakaršanas dēļ.