foto: Ieva Lūka/LETA
Aiz propagandas priekškara: Kremļa televīzijas meli sasniedz jaunu līmeni
Pasaulē
2023. gada 13. septembris, 05:35

Aiz propagandas priekškara: Kremļa televīzijas meli sasniedz jaunu līmeni

LETA

Ir meli, lieli meli un tad vēl krievu propaganda - tāds bija aizvadītās nedēļas Kremļa televīzijas raidījumu moto. Melots un viltots tika viss, sākot no notikumiem frontē līdz NATO ģenerālsekretāra Jensa Stoltenberga izteikumiem.

Blinkens, Kuleba un pareizticīgā Padomju Savienība

Krievi, acis nemirkšķinot, meloja par to, ka raķešu triecienu tirgum Doneckas apgabala Kostjantiņivkas pilsētas centrā, kā rezultātā nogalināti 17 cilvēki un vēl 32 ievainoti, veica Ukrainas bruņotie spēki. Pretēji starptautisko organizāciju teiktajam propagandisti kliedza, ka Ukrainai piegādātā noplicinātā urāna munīcija izraisīšot nepieredzētu onkoloģisko saslimšanu uzliesmojumu un tas esot kārtējais apliecinājums, ka "Zelenska režīms" grib nogalināt visus ukraiņus.

Kremļa ideologi meloja ne tikai par notikumiem frontē, kuru patiesumu parastajam skatītājam, kas izmanto tikai tradicionālos medijus, ir neiespējami pārbaudīt, bet arī par vēsturi. Šajā ziņā traģikomisks bija svētdienas raidījums "vakars ar Vladimiru Solovjovu", kurā propagandiste Margarita Simonjana un kinorežisors Karens Šahnazarovs pūlējās skatītājus pārliecināt, ka PSRS bija reliģiskā brīvība, kuru sekmēja Staļins. Lai arī abi propagandas darboņi atzina, ka boļševiki veica dievnamu spridzināšanas, tomēr tās esot bijušas atsevišķas kļūdas, un kopumā Padomju Savienībā cilvēki esot saglabājuši dievbijību un valsts sevi esot nodalījusi no reliģijas un ļāvusi Baznīcai brīvi izpausties.

Kremļa naratīvs par Krievijas vēsturi balstās uz diviem vaļiem - pareizticību, tradicionālajām vērtībām un Padomju Savienību kā vienu no augstākajiem sasniegumiem, kad Krievija pārvaldījusi ļoti lielu teritoriju, tādēļ propagandistu uzdevums ir abus šos antagonistiskos vēstījumus salikt kopā. Tad nu arī rodas tāds dīvains hibrīds kā pareizticīga Padomju Savienība ar dievbijīgu padomju tautu.

Līdztekus daudzajiem meliem par fronti un pašu vēsturi propagandisti sajūsminājās par G20 samita deklarāciju, iztēlojot, ka tā apliecinot divas trešdaļu pasaules valstu ar globālajiem Dienvidiem priekšgalā atbalstu Krievijai. Tāpat ideoloģiski angažētie raidījumi neiztika bez sižetiem par dažādām seksuālām "perversijām", kas pārņēmušas Rietumus, ņirgāšanos par ASV prezidentu Džo Baidenu un sajūsmināšanos par civilizētajā pasaulē nu jau toksisko multimiljardieri Īlonu Masku.

Tāpat krievi izmantoja jebkuru izdevību, lai izņirgtu Ukrainas valsts augstākās amatpersonas. Tā, piemēram, atkārtoti tika rādīts sižets, kurā Kijivas ātrās ēdināšanas restorānā "McDonald’s" tikās ASV valsts sekretārs Entonijs Blinkens un Ukrainas ārlietu ministrs Dmitro Kuleba, kurš Blinkenam atzina, ka studiju gados viņa "paģiru ēdiens" šajā restorānā bija dubultais burgers ar lielo kolu. No šī nevainīgā jociņa, kas ir saprotams jebkuram rietumniekam, krievi izvirpināja stāstiņu par Kulebu, kas ir teju alkoholiķis un par fāstfūdu gatavs pārdot dzimteni.

Pagājušajā nedēļā krievi pieminēja arī divas gadadienas, kas katra atšķirīgi, bet lēja ūdeni uz ideoloģiskajām dzirnavām. Pirmā ir 80.gadskārta kopš Doneckas atbrīvošanas Otrajā pasaules karā. Tad nu visi propagandisti metās apgalvot, ka šī uzvaras gadadiena ir vislabākais izskaidrojums, par ko Krievija cīnās šodien, vēsture atkārtojas, "fašisms" atkal pacēlies galvu. Neiztrūka arī apgalvojumi, ka vēsturisku zigzagu dēļ Krievija ir zaudējusi savas vēsturiskās teritorijas, ar to saprotot Ukrainu, kuras tagad tā vēloties atgūt.

Otra gadadiena saistīta ar gāzes cauruļvada "Nord Stream" uzspridzināšanu, par kuru propagandisti paziņoja, ka pie tā esot vainīga ASV, kas esot novedusi Eiropas ekonomiku pie kolapsa, kamēr Krievijas iekšzemes kopprodukts turpina augt.

Sakāvi uzdod par uzvaru

Runājot par stāvokli frontē un ukraiņu pretuzbrukumu, propagandisti, spītējot faktiem, stūrgalvīgi turpina pārliecināt sabiedrību, ka pretuzbrukums ir izgāzies. Lai arī Ukrainas armija dienvidu frontē stratēģiski svarīgo Zaporižjas apgabala Robotines ciemu pilnībā atbrīvoja jau 28. augustā un tagad turpina kustību uz dienvidaustrumiem, tostarp pārraujot Krievijas spēku pirmo aizsardzības līniju, kara korespondenti jeb "vojenkori" apgalvoja pretējo. Proti, viņu versijā, kuru neapstiprina neviens neatkarīgs militārs avots, ukraiņiem neesot izdevies pārraut krievu aizsardzības līniju un Robotines ciems vēl joprojām atrodoties "pelēkajā zonā", jo ukraiņiem esot izdevies ieņemt tikai dažus kvadrātkilometrus, par to samaksājot ar pusmiljons karavīru dzīvībām. Tas, protams, ir tīrs izdomājums un viltus ziņa.

Vēl vairāk, raidījuma "60 minūtes" vadītājs Jevgeņijs Popovs paziņoja, ka bojā gājušo skaitu netieši esot apstiprinājis arī Stoltenbergs. No kurienes šāds secinājums? Pavisam vienkārši - Stoltenberga tikšanās laikā ar eiroparlamentāriešiem kāda deputāte no Īrijas minēja, ka pretuzbrukums ir iestrēdzis un ukraiņi ir zaudējuši pusmiljonu karavīru. Tā kā savā atbildē Stoltenbergs Īrijas deputātes izteikumu par ukraiņu zaudējumiem ignorēja un nekomentēja, tad pēc Popova loģikas viņš ir atzinis, ka šis skaitlis ir patiess.

Popovs arī uzsvēra, ka Stoltenbergs esot žēlojies, ka ukraiņiem frontē klājoties ļoti grūti. Tajā pašā laikā propagandists pilnībā noklusēja Stoltenberga patiesībā teikto. "Ukraiņi pamazām iegūst priekšrocības... Viņi ir spējuši pārraut Krievijas spēku aizsardzības līnijas, un virzās uz priekšu," Stoltenbergs sacīja likumdevējiem Eiropas Parlamentā. Krievi Stoltenberga teikto, ka ukraiņiem izdevies pārraut krievu aizsardzības līniju, pilnībā ignorēja un visi propagandisti, ieskaitot atvaļinātos ģenerāļus, apgalvoja pretējo.

Jāmin, ka saskaņā ar ASV televīzijas kanāla CNN ziņoto Rietumu amatpersonas uzskata, ka Krievija jau ir zaudējusi karu, jo tai nav izdevies sasniegt savu primāro mērķi pakļaut Ukrainu. Rietumu militārās amatpersonas arī atzina, ka Ukrainas progress ir bijis pakāpenisks un lēnāks, nekā prognozēts pirms diviem mēnešiem, pateicoties Krievijas labi sagatavotajai aizsardzībai, taču norādīja, ka Maskava jau ir zaudējusi neatkarīgi no kaujām par teritoriju. "Šī varētu būt ļoti ilga cīņa par teritoriju, taču attiecībā uz karu un to, ko Krievija vēlējās sasniegt, tā jau ir zaudējusi. Krievijā ir novājināta vara, un tā ir samazināšanās trajektorijā," CNN sacīja kāda amatpersona.

"Šis priekšstats, ka Krievija kaut kādā veidā var uzvarēt, ja tā saglabā sagrābtās teritorijas, un tā ir uzvara, ir ārprātīgs, ņemot vērā, ka Krievija ir nostiprinājusi NATO, sekmējusi Somijas un Zviedrijas pievienošanos aliansei, nostādījusi Ukrainu ceļā uz pievienošanos NATO un ES," televīzijas kanālam piebilda amatpersona.

Vienlaikus propagandisti pauda savu sašutumu par noplicinātā urāna munīcijas piegādi Ukrainai, apgalvojot, ka tā rezultātā visi ukraiņi kļūs par vēža slimniekiem, kas apliecinot, ka Rietumus ar ASV priekšgalā interesē tikai Ukrainas teritorija bez cilvēkiem. Laikraksts "Sargs" norāda, ka nedz ASV Slimību profilakses un kontroles centrs, nedz Pasaules veselības organizācija, nedz Starptautiskā Atomenerģijas aģentūra nav atzinušas šādu bažu pamatotību. Tas gan netraucēja Krievijas Ārlietu ministrijas preses pārstāvei Marijai Zaharovai bez jebkāda pamatojuma paust, ka noplicinātā urāna munīcijas izmantošana esot saistīta ar vēža gadījumu pieaugumu.

"Attiecībā uz noplicinātā urāna munīcijas ietekmi uz cilvēku veselību es vēlos noraidīt Krievijas amatpersonu paziņojumus. Slimību profilakses un veselības centrs paziņojis, ka nav pierādījumu, kas apstiprinātu noplicinātās munīcijas saistību ar vēža izraisīšanu. Pasaules veselības organizācija nav novērojusi leikēmijas vai citu vēža paveidu gadījumu skaita pieaugumu pēc urāna vai noplicinātā urāna izmantošanas. Arī Starptautiskā Atomenerģijas aģentūra viennozīmīgi paudusi, ka nav nekādu pierādījumu noplicinātā urāna radītā starojuma būtiskai ietekmei uz veselību vai apkārtējo vidi," norādījusi Pentagona preses dienesta pārstāve Sabrina Singha.

Krievijas diplomātijas "uzvaras" gājiens

Viss Kremļa ideoloģiskais establišments jūsmo par Krievijas diplomātijas "kolosālajiem" panākumiem, jo G20 valstu samitā noslēguma deklarācijā nav atrodams nosodījums Krievijas agresijai Ukrainā. Ņemot vērā to, kādas valstis veido G20 (piemēram, visas BRICS valstis), tas nav nekāds pārsteigums. Jābilst, ka samitā nepiedalījās Ķīna un pēdējās nepiedalīšanos Krievija pasniedz kā savu uzvaru. Kremļa ieskatā Rietumiem nav izdevies panākt samita "ukrainizāciju" un divas trešdaļas pasaules ar globālajiem dienvidiem priekšgalā esot Krievijas pusē.

Laikraksts "The Guardian" raksta, ka šā gada samita noslēguma deklarācija bija ieturētā daudz maigākos toņos attiecībā pret Krieviju nekā pirms gada pieņemtā deklarācija G20 samitā Bali. Neraugoties uz Ukrainas kritiku, deklarāciju aizstāv Rietumvalstu līderi.

Rietumu amatpersonas aizstāvēja rezultātu, un Lielbritānijas premjerministrs Riši Sunaks šo dokumentu nosauca par "labu un spēcīgu iznākumu". Šim viedoklim piebalsoja arī Eiropas Savienības (ES) amatpersonas. "Šajā paziņojumā mums nav nekā problemātiska - tas nemaina mūsu nostāju," sacīja kāda augsta līmeņa ES amatpersona. Un arī Japānas premjerministrs Fumio Kišida atzinīgi novērtēja komunikē kā "jēgpilnu", pat ja viņš teica, ka Japāna ir uzstājusi uz Krievijas karaspēka izvešanu no Ukrainas visu sarunu laikā," raksta izdevums "Politico". Izdevuma secinājums: Rietumi izvēlējās upurēt publisku Krievijas denonsēšanu, lai glābtu G20.

Jāmin, ka Francijas prezidents Emanuels Makrons ir izteicies, ka G20 primāri ir platforma ekonomisku jautājumu risināšanai. Makrons arī pretēji Krievijas ārlietu ministram Sergejam Lavrovam uzskata, ka "šis G20 vēlreiz apstiprina Krievijas izolāciju. Šodien pārliecinošs vairākums G20 dalībvalstu nosoda karu Ukrainā un tā ietekmi".

Tikmēr odiozais propagandists Solovjovs metās nosodīt Makrona izteikumus, ka Krievijas dalība 2024. gada Olimpiskajās spēlēs Parīzē ir nepieļaujama. Solovjovs Francijas prezidentam lieku reizi vēlējās atgādināt par padomju karavīru panākumiem Eiropas atbrīvošanā no fašisma.

Solovjovs arī atklāti demonstrēja visas krievu propagandas cinisko iedabu saistībā ar kodolieročiem. Proti, Solovjovs, tāpat kā pārējie propagandisti, atkārto mantru, ka kodolkaru vēlas ASV, un Krievija to nevēloties nekādā gadījumā, ja vien kāds to neizprovocēšot, lai ko tas arī nenozīmētu. Solovjovs nekautrējoties paziņoja, ka viņa aicinājumi "uzlaist gaisā" nepaklausīgās Rietumu galvaspilsētas neko nenozīmējot, jo viņš nav amatpersona un var runāt ko vēlas. Savukārt oficiālajā Krievijas aizsardzības doktrīnā esot minēts, ka kodolieroči varot tikt izmantoti tikai aizstāvēšanas nolūkā, ja ir apdraudējums Krievijas suverenitātei. Tādēļ ir skaidrs, ka kodolkaru vēlas Vašingtona, taču Krievija tam esot gatava.