foto: EPA/Scanpix
"Tā bija kļūda," Putins divkosīgi vērtē PSRS lēmumu nosūtīt tankus uz Budapeštu un Prāgu
Jājautā, kā ar karu Ukrainā?
Pasaulē
2023. gada 12. septembris, 15:17

"Tā bija kļūda," Putins divkosīgi vērtē PSRS lēmumu nosūtīt tankus uz Budapeštu un Prāgu

Jauns.lv

Krievijas prezidents Vladimirs Putins otrdien, 12. septembrī, Austrumu ekonomikas forumā Vladivostokā pavēstīja, ka Padomju Savienības lēmums nosūtīt tankus uz Ungāriju un Čehoslovākiju, lai apspiestu masu protestus aukstā kara laikā, bija kļūda.

"Tā bija kļūda," atbildēja Putins, atbildot uz jautājumu par Krievijas kā koloniālās varas uztveri saistībā ar Maskavas lēmumu nosūtīt tankus uz Budapeštu 1956.gadā un uz Prāgu 1968.gadā.

"Nav pareizi ārpolitikā darīt kaut ko tādu, kas kaitē citu tautu interesēm," sacīja Putins, kurš 2022.gadā nosūtīja uz Ukrainu desmitiem tūkstošu karavīru, izraisot lielāko sauszemes karu Eiropā kopš Otrā pasaules kara.

Putins teica, ka ASV pieļauj tādas pašas kļūdas kā Padomju Savienība. Viņš sacīja, ka Vašingtonai "nav draugu, ir tikai intereses".

Čehi piemin "Prāgas pavasara" 50.gadskārtu

Piemiņas ceremonija Prāgas centrā pie Čehijas sabiedriskā radio ēkas, kur 1968.gada 21.augustā padomju okupācijas pirmajās stundās dzīvību zaudēja 17 neapbruņoti ...

gallery icon

1956. gada Ungārijas sacelšanos sagrāva padomju tanki un karaspēks. Kaujās gāja bojā vismaz 2600 ungāru un 600 padomju karavīru.

1968. gada Prāgas pavasaris beidzās, kad padomju vadītie Varšavas pakta spēki iebruka Čehoslovākijas Sociālistiskajā Republikā. Pēc čehu vēsturnieku domām, iebrukuma rezultātā gāja bojā aptuveni 137 čehi un slovāki.